Служебното правителство разбута комфорта в някои сектори в здравеопазването. Това заяви пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

По нейни думи отдавна се планира ревизия в здравеопазването и е било въпрос на време да се намери политическата воля за това. Димитрова е категорична, че единствено контролът върху системата може да ограничи неправомерни действия.

Според Българската болнична асоциация има неравнопоставеност при европейското финансиране за оборудване и разходи за лечението на коронавирус.

Когато отваряме всички болници на подобен тип извънредни заболявания, е редно да подхождаме по същия начин, когато се грижим за тяхното оборудване, заяви Димитрова.

За равномерно финансиране на болниците при лечение на COVID 19 настояват от Болничната асоциация

За равномерно финансиране на болниците при лечение на COVID 19 настояват от Болничната асоциация

Много от лечебните заведения все повече задлъжняват

Визирайки предварително лимитираните бенефициенти, тя посочи, че поставянето от държавата на болниците в различно положение буди тревога. В Националния план за възстановяване и развитие имало същата тенденция.

От Българската болнична асоциация питат дали занапред ще има отделени определени болници, които да лекуват COVID-19.

"Изтърпяхме един ред заплахи. Ето сега виждаме, година и половина по-късно, че в задълженията сме били равни, в правата не сме равни. Държавата има своите любимци отново", подчерта Димитрова, припомняйки подхода към частните болници в началото на пандемията.

По нейни думи болниците са много задлъжнели с лечението на коронавируса, чиято стойност надхвърля клиничната пътека.

МЗ включи 131 болници в проект за справяне с пандемията

МЗ включи 131 болници в проект за справяне с пандемията

Те са разпределени в три инвестиционни групи