Омбудсманът настоява личните лекари да информират пациентите си, когато прекратяват договорите си с НЗОК.

Диана Ковачева е изпратила препоръката си до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. д-р Петко Салчев.

Това е втората такава препоръка, след като още през май тази година общественият защитник сигнализира отговорните институции за жалби, в които пациенти се оплакват, че са били поставени в ситуация, в която разбират, че личният им лекар е прекратил практиката си едва след като са го потърсили поради здравословен проблем, издаване на болничен лист и др. Те не са били уведомени за това нито от джипито, нито от НЗОК или Районната здравноосигурителна каса. Според Ковачева проблемът създава предпоставки за нарушаване правото на гражданите на достъп до първична медицинска помощ.

В жалбите си хората посочваха, че общопрактикуващите лекари, към които са се насочвали за нов избор, са отказвали да ги впишат в пациентските си листи, поради което се е налагало да обикалят, докато някой се съгласи да го направи, или да търсят съдействие от РЗОК.

Вече можем да избираме джипито си онлайн

Вече можем да избираме джипито си онлайн

До края на месеца може да се смени личният лекар

Тогава от НЗОК отговориха на омбудсмана, че по закон личните лекари нямат регламентирана възможност да отказват на пациенти да ги включат в пациентските си листи и че за улеснение гражданите могат да изберат личен лекар чрез регистрационна форма по електронен път до съответното лечебно заведение, което има договор с Касата. За целта обаче е необходимо пациентът да има електронен подпис.

НЗОК посочва, че е готова да обсъди удачни начини за информиране на пациентите, чиито лични лекари са прекратили практиката си, а дотогава гражданите могат да се информират от страниците й в интернет.

Омбудсманът отново изпраща препоръка заради нови сигнали за същия проблем. Тя изразява безпокойство за правото на гражданите на своевременен достъп до медицинска помощ. Според нея в условията на извънредната епидемична обстановка е от съществено значение здравноосигурените лица да бъдат своевременно информирани при прекратяване на договорите с НЗОК на избраните от тях общопрактикуващи лекари, като същевременно бъде гарантирана възможността в кратък срок и без затруднения да изберат нов личен лекар.

Ковачева е категорична, че няма никаква пречка гражданите да бъдат информирани своевременно, а не когато вече са болни, тепърва да търсят нов личен лекар и да попълват регистрационни форми.