С около 5%-10% се е увеличил броят на младите лекари, които посочват, че искат да останат в България. Това заяви в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков.

Приблизително половината от випускниците имат намерение да заминат в чужбина. В предишни години около 60% от младите лекари са завършвали с намерението на емигрират. Забелязва се тенденция този процент плавно да намалява.

Сред главните причини за търсене на професионална реализация в чужбина са желанието за работа извън страната с ниското заплащане, неуредиците в родната здравна система и липсата на предвидимо кариерно развитие.

Най-много лекари от Випуск 2021 имат интерес да специализират вътрешни болести, хирургия, ендокринология и образна диагностика. Удвоил се е и процентът на желаещите да станат общопрактикуващи лекари - от 3 на 6 на сто. Лека тенденция има и за увеличаване на броя на бъдещите епидемиолози и инфекционисти.

Тази година предстои да завърши първия випуск парамедици в МУ-София - общо 20 души, изтъкна акад. Лъчезар Трайков.Това е третата година на обучението им, от което ще излязат с образователна степен "професионален бакалавър", добави той".

Проф. Николай Младенов: Реформата в спешната помощ трябва е на 180 градуса

Проф. Николай Младенов: Реформата в спешната помощ трябва е на 180 градуса

Спешните медици нямат право да върнат човек, който е със спешно състояние