Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с пациенти с коронавирус. Това заяви пред БНР преди дни бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

Според нея обаче в момента той се използва нерационално.

По нейни думи фактите към днешна дата опровергават твърдението, че е правена организация цяло лято. Организация означава всеки пациент, който е контактен, да бъде своевременно изолиран с болничен лист и всеки пациент, който е положителен, да знае какво да прави и да му бъде назначено лечение домашно и все пак да има медицински надзор над състоянието му, поясни Виткова.

Тя бе категорична, че организацията на извънболничната помощ е в основата на "затлачването" на болничната помощ. По нейни думи на вратата на всеки личен лекар стои надпис: "Ако имате температура и прояви на респираторна инфекция, не трябва да посещавате кабинета". По тази причина връзката е телефонна, късно се качват данните за позитивните, контактните, ако не са попаднали в списъка, не могат да получат болничен лист, а РЗИ е с изключително ограничен кадрови потенциал.

По 8000 новозаразени с коронавирус у нас до дни вещае математик

По 8000 новозаразени с коронавирус у нас до дни вещае математик

Очаква се смъртността да нарасне 8 пъти

"Разпространението на инфекцията вече не е клъстерно, а е дифузно. Вече никой не проследява огнищата, защото не е възможно", обясни медикът.

По нейни думи системата не само не е подготвена, но и няма алгоритми за поведение.

Според Виткова трябва да се мобилизира извънболничната помощ, а в големите градове, където натоварването на системата е най-голямо, няколко медицински центъра да бъдат обявени само за COVID. Целта е личните лекари да могат да насочват натам пациентите за рентгенови и лабораторни изследвания, за консултации с пулмолози или други специалисти.

1276 са медицинските лица, заразени с коронавирус - 90 се лекуват в болница

1276 са медицинските лица, заразени с коронавирус - 90 се лекуват в болница

Спазвайте мерките и дистанция, призова Костадин Ангелов

Същото се отнася и за болниците - ние ще замърсим с инфекциозна патология всички болници, с което съвсем ще сринем тяхната останала дейност, предупреди бившият здравен министър. Според нея в големите градове има възможност да бъдат обособени в чисто инфекциозни цели болнични комплекси.

Д-р Виткова бе категорична, че отговорността е не само на настоящия министър, но и десетилетия напред за структурата и управлението на системата.

В тия месеци, когато трябваше да се създаде изключително желязна система на организация на системата, ние сменяхме министри, възмущава се тя.