Очакваме ръст на новозаразените с коронавирус у нас през следващите дни. Това заяви пред bTV математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков по повод поредния ден с над 4000 новозаразени у нас.

Според Велков през следващите дни ще се повиши броят на нуждаещите се от медицинска помощ, както и на тежките случаи. Той прогнозира и ръст на смъртността.

По думи на експерта тежките случаи вървят с около 14 дни закъснение, а смъртните с - 21. Той обясни, че в момента при смъртните случаи се наблюдава ефектът от преди три седмици с около 600 случая. Сега имаме над 4000, тоест заболеваемостта е нараснала 5-6 пъти, очакваме и смъртността да нарасне пропорционално - между 4 и 8 пъти, поясни математикът. По негови думи повишаването на смъртността зависи от достъпа до болнична помощ.

4 054 нови случая на коронавирус, 54-ма починали

4 054 нови случая на коронавирус, 54-ма починали

13 203 теста са проведени за денонощие

Велков прогнозира, че скоро ще минем границата от 100 смъртни случая от COVID-19 за денонощие. Той допуска да стигнем и 300. По негови думи смъртността на хора, приети в болници, е между 15 и 20%. В момента те са над 3000. "Около 40% е смъртността при интензивните пациенти, в момента имаме над 250 души. 80% е смъртността при интубираните - само си направете сметката", отбеляза експертът.

Той заяви, че съгласно математическите модели до 10 дни може да достигнем 8000 заразени за денонощие. Според него у нас се извършват крайно малко тестове и затова реалните мащаби на пандемията не са известни. По негови думи е притеснителен показателят за карантинираните случаи - в момента в страната има малко над 41 000 активни случая и почти толкова карантинирани. Това означавало, че няма проследяване на контактните лица.

Велков предупреди, че Регионалните здравни инспекции изнемогват и нямат достатъчно служители, за да проследяват случаите.

Симеонов очаква чували с трупове и у нас, ако борим пандемията само с политически лозунги

Симеонов очаква чували с трупове и у нас, ако борим пандемията само с политически лозунги

Превес имали политическите решения преди тези на здравните власти