Лекарският съюз се обиди на коментар на социолога Андрей Райчев. Българският лекарски съюз отправя призив към всички да не "хвърлят" обвинения и да не слагат под общ знаменател представителите на лекарката гилдия.

В официално свое изявление от БЛС изтъкват, че от години медицинското съсловие е обект на нападки, на обвинителни коментари и обиди от различни представители на обществото.

Според представителите на БЛС Райчев е проявил незачитане и омаловажаване на лекарската професия, в нейната цялост и представителност. В своя интервю Райчев сравни всички лекари с крадци, които "влачат .... отвлачват и крадат...".

Лекарският съюз е на мнение, че поведението на Райчев е било безпардонното и не трябва да остане подминато.

В съобщението разпратено до медиите от БЛС пишат, че българските лекари наистина крадат, но от собственото си време, което подаряват на пациентите си, те също крадат от съня си, "отвлачват" присъствието си от празниците и от възможността да бъдат с близките си, за да се грижат за здравето и благосъстоянието на пациентите.

Съюзът отсече, че такива изказвания уронват авторитета на всички заети в здравеопазването. Освен това те намират изказвания като това на Райчев за щета за всички хора.

БЛС иска Райчев да посочи какви са данните му за кражби в сектора, кои представители на гилдията визира и да предостави всички доказателства на Прокуратурата.

Неефективността на здравната система се дължи не на лекарите, които са посветили житейския си път на спасяването и опазването на живота на хората, а на недостатъчното финансиране на системата, на тежките условия, в които работят, категорични са от БЛС.