В страните с най-високо ваксинално покритие сега има и най-много случаи на коронавирус. Това заяви пред БНР инфекционистът доц. и началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница в София Атанас Мангъров.

Той подчерта, че има хора, които са ваксинирани и са се разболели. За момента обаче нямало хора, които са прекарали вируса и са се разболели пак.

"Нека да оставим нашата страна, защото ние не сме шампиони по имунизациите. Но в тези страни, които са най-имунизирани - Великобритания, Гърция, Израел, Испания, там на момента се наблюдава непрекъсното увеличение на случаите на коронавирус и това са хора, които са ваксинирани. Какъв извод можем да си направим?", запита многозначително инфекционистът.

Той заяви, че не би препоръчал на никого да ваксинира децата си.

Аспарух Илиев: Задължението за ваксина би предизвикало още негативни нагласи

Аспарух Илиев: Задължението за ваксина би предизвикало още негативни нагласи

До десет дни вариантът Делта ще бъде във всички области

Мангъров посочи, че за да се стигне до разрешение на една ваксина да бъде прилагана в детска възраст, тя трябва да е получила всички останали разрешения за употреба в другите възрасти. Според него нито коронавирусът е проблем за децата, нито те го разпространяват.

Относно плана на здравното министерство как да се действа при следващо повишаване на броя на случаите на коронавирус у нас, медикът заяви, че тези мерки доказано не работят, а опитите за насилствена ваксинация граничели с медицински фашизъм.

Запитан как гледа на идеята за задължителна ваксинация на нашите здравни работници по подобие на мярката, предприета от други страни, доц. Мангъров бе категоричен, че да карат медици, учители да се ваксинират насилствено под "най-благовидни предлози" е ужасно и фашизъм.

Относно казуса с "Пирогов" той отбеляза, че там няма нищо медицинско, а ставало дума за "касова медицина", която няма нищо общо с истинската.

Мангъров: Задължителната ваксинация е фашизъм

Мангъров: Задължителната ваксинация е фашизъм

Коронавирусът е една остра вирусна инфекция, която не се лекува с антибиотици

Той изтъкна, че няма разделение на заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението.

"Всички тези магарии, които стават, за които се уволняват, назначават, причината е тази - за да изкарат лекарите своите възнаграждения, те трябва да правят всевъзможни фокуси, за да получат т.нар. клинични пътеки", коментира инфекционистът.

Ако това разделение се направи, ние няма непрекъснато да си играем със Здравната каса на стражари и апаши и тя да идва да оценява риска, каза още той.

Мангъров обясни, че често се получава така, че за да изкарат лекарите 100 лева, трябва да похарчат 1000 лева, защото трябва да напишат такива клинични пътеки.

По негови думи проблемът е от над 20 години, а именно здравният министър Стойчо Кацаров е "един от тези, които са автори на тази глупост".

И преболедувалите COVID-19 да се ваксинират, иска МЗ

И преболедувалите COVID-19 да се ваксинират, иска МЗ

Все още не е ясно колко дълго продължава естественият имунитет