До десетина дни вече няма да има области, в които трайно да не се отчитат нови случаи на коронавирус - вариантът Делта ще настъпи. Това са очакванията на доктор Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория към университета в Берн, за ситуацията в България в сравнение с останалите европейски страни, където вече инфекцията се разпространява.

Илиев открои и друг факт - в момента делта вариантът в Западна Европа се разпространява преди всичко сред млади и неваксинирани хора, но там възрастните са ваксинирани масово. Това предполага тежка вълна у нас, тъй като за разпространението ще спомогне катастрофално ниското ваксиниране. Страната продължава да се намира на последно място в Европейския съюз по ваксинация, като по този начин прави уязвимо цялото общество.

Като основни две причини за тази статистика Илиев откроява вярата на хората, че вече са преболедували вируса, което не е вярно. В другите страни, където са направени изследвания, се открои изключително ниския процент на скрито преболедували, посочи Илиев. За ниския брой ваксинирани, въпреки наличието на ваксини и на избор на ваксина, спомага и общото недоверие във властта и институциите.

Антиваксърските настроения не се преодоляват за месец - два, убеден Кацаров

Антиваксърските настроения не се преодоляват за месец - два, убеден Кацаров

Ваксинацията върви бавно

Затова и задължителната ваксинация може да предизвика по-скоро допълнителни негативни нагласи, според Илиев. Той смята, че по-ефективно би било да се въведат стимули сред професионални групи - например здравните работници, социалните и персонала в старческите домове.

Аспарух Илиев призова отново всички хора да се ваксинират - "Сега е моментът да го направите."

Делта вариантът набира скорост, до месец става доминантен у нас

Делта вариантът набира скорост, до месец става доминантен у нас

Проф. Ива Христова предупреждава, че той води до два пъти повече хоспитализации