"По казуса с "Пирогов" се сблъскаха два принципа. Единият е строг правов ред, а другият - проява на човещина. Това заяви пред Нова телевизия доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".

Той обясни, че когато проявяваме човещина, сме склонни да нарушаваме определени правила.

Когато лекарите проявяваме човещина и имаме единични случаи, лекарите нарушаваме тези правила в полза на пациента, подчерта Спасков.

Той заяви, че лекар и пациент се разберат, че пациентът ще бъде приет по документи, но няма да е там, това е нарушение, но ако има договорка, донякъде е допустимо.

От своя страна здравният икономист Аркади Шарков изрази мнение, че в случая новината се преекспонира и това води до много бързи реакции. Друг въпрос било обаче доколко те са обективизирани с документи.

Според него преекспонирането по-скоро вреди на цялостния спор по темата, отколкото помага.

Кацаров готов да доказва правотата си за "Пирогов" с документи

Кацаров готов да доказва правотата си за "Пирогов" с документи

След разкритията за фалшиви хоспитализации

"НЗОК, откъдето започна всичко, си направи проверките съгласно Закона за здравното осигуряване и е казала, че има определен брой надписани пациенти. И съответно е изискала една сума да бъде върната", разясни казуса Шарков.

Той е категоричен, че спорът между болницата и Здравната каса трябва да остане институционален. Ако установеното при проверката е вярно, парите трябвало да бъдат върнати.

Относно дебата за това кое е било надписано и кое - не, експертът посочи, че ако някой иска да оспори нещо, би следвало да отиде в съда, а не в медиите.

Излизането на този дебат в медийното пространство води до негативи - както за пациентите, така и за лечебното заведение, а и за здравната система, категоричен бе той.

Шефът на COVID отделението в Пирогов: Кацаров лъже, продаде ме за политически дивиденти

Шефът на COVID отделението в Пирогов: Кацаров лъже, продаде ме за политически дивиденти

Здравният министър бил лекуван два пъти в болницата

Припомняме, директорът на "Пирогов" Асен Балтов беше отстранен от длъжност, след като проверка на НЗОК установи нарушения за над 1 млн. лв. с изписани средства за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Уволнението предизвика редица реакции, предимно негативни, а тази сутрин пироговци излязоха да протестират в подкрепа на бившия директор. 

Самият здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че е бил един от фалшивите пациенти на "Пирогов". След като беше обвинен в лъжа от лечебното заведение и от бившия здравен министър Костадин Ангелов, той заяви, че е готов да докаже правотата си с документи.