Процентът заболели от коронавирус у нас при тази вълна на Омикрон е значително по-висок в сравнение с други държави. Математикът Лъчезар Томов отдава тези различия на процента фалшиви сертификати.

"Изглежда, че реалните сертификати са не повече от 70-80 процента, защото процентът болни, които влизат в болница, е висок в сравнение с другите държави. Не знаем реалната цифра на хората, които са ваксинирани, затова и не може да се прогнозира. "Абсолютно разминаване с очакванията ни и с профила на вълната в останалите държави."

Според него не 30%, а около 20-23% от хората в България наистина са ваксинирани.

Така и броят на смъртните случаи ще се увеличи. "Досега починалите са близо 33 хиляди. Неофициално тази цифра се умножава по 2 - което означава, че смъртните случаи са над 60 хиляди".

Разследват схема за издаване на фалшиви COVID сертификати

Разследват схема за издаване на фалшиви COVID сертификати

Това съобщи прокуратурата

"Основният голям скок на нови случаи е във възрастовата група 10-14 и 15-19 години. Децата направиха 18 пъти рекорд по заболеваемост спрямо миналата есен". По данните, с които той разполага от септември месец досега през болниците в страната за лечение за минали 1300 деца. Разпространението на вируса минава първо през най-малките и след това при възрастните, според него и това се доказва именно при тази вълна на вируса. Следващите две седмици може да се очаква скок на заболеваемостта при възрастните, а положителното е, че вече някой общини минават на онлайн обучение.

Надявам се до две седмици да има спад на заразените до две седмици. За това ще помогне и онлайн обучението и по-голямата ваканция на учениците. Има ли спад при децата, ще има и спад при възрастните. Петата вълна няма да е много дълга - едва ли ще продължи след март.

Нови меки мерки и обещание: зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирани

Нови меки мерки и обещание: зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирани

Групират картата за заетостта на болничните легла на 5