Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ "Св. Мина" в изцяло COVID болница с нова заповед на РЗИ-Пловдив. Лечебното заведение трябва да редуцира COVID леглата от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен.

Това съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът на града Анести Тимчев, цитиран от bTV.

Със заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева в лечебното заведение трябва да бъдат разкрити единствено и само 60 на брой места за болни в средно тежко състояние. Към момента заетите легла с лежащо болни са 59. Продължава оборудването с медицинска апаратура, като днес беше получен респираторен апарат, произведен от фирма БТЛ, която има завод в Пловдив. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура. Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR тестове за пациенти на общинските здравни заведения.

"Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на болниците и по-бързото диагностициране, което е жизнено важно за някои пациенти", обяснява д-р Калин Калинов и допълва, че продължава кадровото и техническо обезпечаване на болницата.

Обмислят преобразуване на МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив за лечение само на COVID-19

Обмислят преобразуване на МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив за лечение само на COVID-19

Това съобщи областният управител Дани Каназирева

Той припомни, че Община Пловдив е изпълнила всяка една заповед на РЗИ по разкриване на болнични легла, като за целта военните в града също осигуриха такива.

И двете общински болници са подсигурени с лични предпазни средства за медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с COVID. По отношение на МБАЛ "Свети Мина" се работи за подобряване на техническата и кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните", посочи д-р Калин Калинов.

Той припомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ "Свети Мина" не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница: местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и т.н.

Въпреки това Община Пловдив е направила необходимото за превеждане на болницата в необходимия работен режим. 

Болница "Св. Мина" в Пловдив ще лекува само пациенти с COVID-19

Болница "Св. Мина" в Пловдив ще лекува само пациенти с COVID-19

Там трябва да има между 120 и 150 легла за средно тежки случаи