Русенската спешна помощ минава на 7-часов работен ден от началото на май. Това съобщи в Русе заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

По думите му той е уведомил медиците, че новият шеф д-р Маринова вече е започнала процедура по преминаването на 7-часов работен ден.

"Това най-късно до 2 седмици ще бъде факт", увери зам.-министърът и допълни, че Русе е бил последният град, в който се е работило на 8 часа. 

Той подчерта, че оттук идва и нов проблем по отношение на полагането на извънреден труд. Пенков беше категоричен, че ще бъде намерен вариант да се заплаща всеки час извънреден труд на служителите на Спешната помощ в Русе. 

Пенков коментира и темата с агресията към спешните медици, като заяви, че се търсят всякакви варианти съвместно с прокуратурата и Министерството на вътрешните работи, тези действия да бъдат ограничени. 

По повод оставките на някои от служителите и създалото се напрежение, зам.-министърът поясни, че засега 23 души са си оттеглили заявленията за напускане на Спешна помощ в Русе. Очаква се в близките дни това да направят и останалите 21 човека.

Пенков напомни, че през последните 3 години заплатите в сектор Спешна помощ всяка година се увеличават с близо 10%.

Той е разговарял с медиците и по темата как могат да се привлекат млади специалисти в Спешната помощ.

Медиците в Русе нямали конфликт с новия директор

Медиците в Русе нямали конфликт с новия директор

Продължават да настояват за увеличение на заплатите си

Припомняме, че на 7 март медиците от спешната помощ в Русе излязоха на протест срещу ново ръководство. Те бяха подкрепени от колегите си от центровете в Бяла и Две могили.

Тогава медиците с обявиха против назначаването на д-р Иванка Маринова.

Напрежение се появи и след информация за подадени оставки на близо 50 служители от Спешното. 

Заради това в центъра беше назначена проверка от инспектори от Агенция "Държавен финансов надзор"

След това медиците заявиха, че нямат проблем с новото ръководство. Искали само увеличение на заплатите и въвеждането на 7-часов работен ден. 

Напрежение в Спешната помощ в Русе?

Напрежение в Спешната помощ в Русе?

Медиците от Спешното нямало да подават оставка