Медици от Центъра за спешната помощ в Русе излязоха на протест срещу ново ръководство, предаде БНР. Те бяха подкрепени от колегите си от центровете в Бяла и Две могили.

Освен увеличение на заплатите и подобрение на материалната база лекарите настояват и да бъде върнато временно избраното ръководство след 25-годишното управление на д-р Пенка Бахчеванова.

След проведен конкурс от Министерството на здравеопазването на поста е назначена д-р Иванка Маринова. Спешните медици обаче не желаят тя да поема тази длъжност.

Синдикалният им лидер Светлин Заимов уточни, че организацията му подкрепя всяко от двете ръководства. Ние подкрепяме всички началници и няма значение кой ще бъде, увери той.

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медсестрите работят качествено и искат адекватни заплати

Протестиращите обаче заявиха, че ако Министерството на здравеопазването не проведе нов конкурс, масово ще подадат оставки. Става въпрос за близо 60% от спешните медици в Русенско.

Не сме против колегата си д-р Маринова, но подкрепяме и д-р Дикова, обясниха шофьорите, медицинските сестри, фелдшерите и лекарите от спешните центрове в областта.

След пенсионирането на д-р Пенка Бахчеванова за временно изпълняваща длъжността била назначена д-р Недка Дикова. Докато тя заемала длъжността, екипът усетил подкрепа и получил увеличение на заплатите. Медиците посочват, че напрежението избухнало по-късно - след разпределението на фонд "Работна заплата".

Протестиращите уверяват, че по време на протеста пациентите ще продължават да бъдат обслужвани от дежурни екипи.