Медицински сестри в Пазарджик искат незабавната оставка на ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, предаде БНР.

Те се обявиха твърдо против участието на организацията в предстоящите преговори на 10 май в Министерството на здравеопазването.

Координаторът на протестиращите медици Димитрия Димитрова заяви, че те не са съгласни с договорените условия на последната среща с министър Кирил Ананиев. По тази причина остават в стачна готовност.

Ананиев е готов с методика за заплати в болниците

Ананиев е готов с методика за заплати в болниците

Запознал е Борисов и има политическа подкрепа за увеличение

Димитрова отрече твърдението на Ананиев, че Здравното министерство заедно с БАПЗГ и част от протестиращите заедно са стигнали до решението да се започне с 950 лева стартова заплата.

Тя увери, че след срещата с министъра на 10 май, на която трябва да бъде представена окончателно методиката, и след националния протест на медицинските сестри на 15 май ще започнат ефективни стачни действия със спиране на работа.

Разберете, докато не се спре източването на здравната каса, няма да има спасение, отсече Димитрова.

Припомняме, национален протест на медицинските сестри имаше и на първи март. Те излязоха пред сградата на Министерството на здравеопазването с настояване за достойни условия на труд, адекватно стартово заплащане от поне две минимални заплати в размер на 1120 лв. и допълнително заплащане за работа в интензивно и спешно отделение.

Лекарите няма да са с по-ниски заплати от сестрите, уверява Ананиев

Лекарите няма да са с по-ниски заплати от сестрите, уверява Ананиев

Новата методика трябва да е готова до 15 май

Тогава министър Ананиев увери, че ще съдейства за изпълнението на исканията им.

В свое становище Българският лекарски съюз обяви, че уважава медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите, защото искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас.

Преди дни здравният министър увери, че няма да има медицински сестри със заплати под 950 лева. Той обаче беше категоричен, че няма да допусне лекарите да получават по-ниски заплати от тези на медсестрите.

Медицинските сестри излизат на нов национален протест

Медицинските сестри излизат на нов национален протест

Те са недоволни от преговорите със здравния министър