Медицинските сестри готвят мащабен национален протест, предаде БНР. Причината е недоволството им от преговорите с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно методиката за определяне на работните заплати.

Те съобщават, че така и не е било постигнато съгласие за стартова заплата от две минимални работни заплати, каквото е било тяхното искане.

Поради това здравните работници и медицинските специалисти от цялата страна организират голям протест на 15 май в столицата. Той ще започне в 14.00 часа пред Министерския съвет, след което шествието ще продължи с блокиране на някои от възловите кръстовища в София.

Ананиев увери сестрите, че ще съдейства за по-бързото увеличение на заплатите

Ананиев увери сестрите, че ще съдейства за по-бързото увеличение на заплатите

Двете страни се разбраха това да се случи до 20 дни

Няма как да бъдат изпълнени исканията, защото не проявиха разбиране, че трябва да бъдем с основни стартови заплати - да започнем всички новозапочнали със стаж, с една основна заплата и оттам насетне да се надгражда, обясниха недоволните медици.

По думи на председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева Методиката за остойностяване на труда на медицинските специалисти цели да изработи единни правила за определяне на работните заплати в болниците. На среща с министъра на здравеопазването, той им е представил информация за работните заплати в различните болници.

Припомняме, национален протест на медицинските сестри имаше и на първи март. Те излязоха пред сградата на Министерството на здравеопазването с настояване за достойни условия на труд, адекватно стартово заплащане от поне две минимални заплати в размер на 1120 лв. и допълнително заплащане за работа в интензивно и спешно отделение.

Тогава министър Ананиев увери, че ще съдейства за изпълнението на исканията им.

Ананиев иска методиката за заплатите да обхване и частните болници

Ананиев иска методиката за заплатите да обхване и частните болници

Медицинските сестри искали предвидимост в работата си, според министъра