Здравният министър Николай Петров иска оставката на Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за грубо неспазване на правилата.

Пред здравната комисия в парламента Николай Петров се оплака, че това била структурата в Министерство на здравеопазването, която опонирала на министерството.

Искането е за оставката на ръководителя на Центъра доц. Хинков, а конкретният повод - НЦОЗА са забавили драстично анализ, свързан с изпълнението на проекта за спешната помощ.

Шефът на НЗОК подава оставка

Шефът на НЗОК подава оставка

Управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов

Бившият шеф на НЗОК Глинка Комитов пък е поканен да се включи в кабинета на Николай Петров като съветник или на друга длъжност. Още когато станал министър, Комитов споделил с Петров, че иска да напусне надзора на Касата. Здравният министър отчете високият професионализъм на Глинка Комитов.

Националният център по обществено здраве и анализи е структура на националната система на здравеопазването.  В сего се извършват дейности по: опазване на общественото здраве, промоция на здравето и профилактика на болестите, информационно осигуряване на управлението на здравеопазването.

В съответствие с основните си дейности по опазване и промоция на здравето, Центърът изследва здравния статус на населението и връзката му с факторите на средата и условията на живот.

Там се провеждат епидемиологични проучвания и оценка на факторите на риска за хроничните незаразни болести. Центърът участва в разработването, координирането и изпълнението на национални програми и планове за действие. Там се провеждат и международни изследователски програми, насочени към укрепване на общественото здраве включително психично, репродуктивно и сексуално здраве.

В Центъра изследват здравния риск за населението от въздействието на биологични, химични и физични вредности в околната и работна среда, и в храните.

Точно тази структура в Здравното ведомство наблюдава храненето и хранителния статус на населението и разработва ръководства за хранене на определени групи от населението. 

Центърът ръководи, контролира и координира информационната дейност в здравеопазването. Там се унифицира медико-статистическа документация за здравния статус на населението и за ресурсите и дейността на лечебните заведения.