Фондът за лечение на деца се ръководи добре. Това заяви пред bTV Ана Илиева, която е член на Обществения съвет към Фонда.

Припомняме, в края на миналата седмица Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, заяви, че шефката на Фонда Мариета Райкова принуждава родителите, чиито деца са с тежки случаи, да оттеглят заявленията си за лечение, за да може резултатите на Фонда да са отлични, а Райкова да трупа добър имидж от това.

Шефката на Фонда за лечение на деца притискала родители, за да гради имидж

Шефката на Фонда за лечение на деца притискала родители, за да гради имидж

Притискала родителите на деца с тежки случаи да оттеглят заявленията си

Самата Георгиева разбрала за това миналата седмица, когато в съвета на Фонда били депозирани три молби за оттегляне на заявления от родители, а при предишните ръководства на Фонда тези случаи били единични за целия мандат на директора.

Георгиева сподели още, че е получила и обаждане от родител, който бил журналист в национална медия. Според обаждането родителят е бил обект на натиск от страна на администрацията на фонда - бил принуждаван да оттегли заявлението си, защото случаят на детето бил труден. По думите на Георгиева всичко това се получава заради "една гола амбиция на един човек да бъде директор".

Илиева обаче отрече обвиненията на Георгиева и заяви, че напълно се разграничава от думите на колегата си в Обществения съвет към Фонда. "Тя не е представител на пациентски организации, за каквато се представя", допълни Илиева.

Според Илиева новият директор на Фонда Мариета Райкова си върши работата добре. Тя не оказвала натиск върху родители, а заявленията на родителите не били придружени с необходимата документация. "Нямаме проблеми с новия директор. Изключително компетентна е, колегите също са на моето мнение. Тя е педантичен човек и гледа да изчисти натрупаните неща", категорична е Илиева.

Според Илиева Пенка Георгиева е разговаряла с родителите на сиамските близнаци от Сливен, като им казала те да намерят оферта за операцията, а Фондът ще я плати. По думите ѝ това е нарушаване на правилника на Фонда. Ана Илиева също пожела да разбере как Георгиева е била назначена като член на съвета.

Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно, потвърдиха от Пирогов
Обновена

Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно, потвърдиха от Пирогов

Близнаците са били прегледани от 14 водещи специалисти, пет от тях са национални консултанти

Припомняме и че Пенка Георгиева заяви, че след изказването си най-вероятно тя ще трябва да напусне Обществения съвет към Фонда за лечение на деца заради влизането в сила на новия му правилник, който налагал забрана на членовете да участват в обществени дискусии.

По този повод много хора изразиха съмнение, че това ще доведе до цензура в структурата. Според Илиева обаче новият правилник предвижда да бъде избран и назначен говорител, който да гостува по медиите вместо членовете на Обществения съвет.

Стана ясно още, че във връзка с напрежението относно финансирането на лечението на деца на 14 октомври, събота, директорът на Фонда за лечение на деца Мариета Райкова е провела среща с член на Обществения съвет, представляващ Пациентски организации "Заедно с теб".

На срещата двете страни се обединили около нуждата да се увеличат видовете заболявания, чието финансиране да бъде осигурявано от Фонда. Били изяснени и проблемите около Фонда, както и нуждата от консенсусни решения за съвместна работа и диалог в интерес на децата.

С оглед на това, че някои от децата са със специфични заболявания, които не се срещат често у нас, двете страни решили и да се работи съвместно върху възможностите европейски лекари с доказан опит в определени области да участват в лечението на българските деца, касаещо заболявания и състояния, за които българските лекари нямат достатъчно опит.

Фондът вече се ангажирал с финансиране на посещение на френски експерти за деца с лицево-челюстни аномалии в Пловдив. Предвиждало се и европейски кардиолози да идват на посещение в Национална Кардиологична Болница за медицински дейности на деца с кардиологични заболявания.

От Фонда се обръщат към родители и апелират да не се тревожат и при всякакви притеснения да информират Фонда, за да може проблемите да бъдат решени съвместно.