Обсъжда се въвеждане на ограничения за най-рисковата група при заразяване от коронавирус - възрастните хора. Това заяви в студиото на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Сценариите за ограничаването на възрастните хора са три: Най-леката опция за възрастните хора е да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Вторият сценарии предвижда ограничения за определено разстояние от дома. Третата, но малко вероятна опция, е пълната изолация.

Нов антирекорд: 516 заразени с коронавирус

Нов антирекорд: 516 заразени с коронавирус

7 души са починали

Ангел Кунчев е спокоен, въпреки драстичните цифри от последните дни на новозаразени с коронавирус. Той е уверен, че дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Към момента са заети 14-15% от предвидените за коронавирус болнични легла. Ръстът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа, а статистиката остава на предишните нива - около 20% от заболелите имат нужда от медицинска грижа, а около 5% - от интензивни грижи.

Д-р Симидчиев настоя за правилно носене на маските - не под носа или брадичката

Д-р Симидчиев настоя за правилно носене на маските - не под носа или брадичката

Aко ги носят едни, а други не ги носят, ефектът напрактика го няма, подчерта специалистът

Въпреки това всички мерки за предотвратяването на зараза у нас са на масата и се обсъждат. Ако други държави въведат строги мерки, това може да се случи и в България, предупреди Кунчев.

"Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила", заяви Кунчев.

17 са огнищата на коронавирус в София

17 са огнищата на коронавирус в София

Д-р Пенчев: 51 училища са засегнати, под карантина са над 1500 ученици