Седмица след стрелбата в Слънчев бряг Димитър Желязков - Митьо Очите, който беше прострелян с пет куршума, вече е в съзнание, съобщи БНР. Днес преди обед той е дошъл в съзнание. Вече е с много добри показатели. Държавата е похарчила досега 22 хиляди лева за лечението на Желязков.

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг
Обновена

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг

Има опасност за живота му...

"Състоянието на Димитър Желязков се стабилизира", каза изпълнителният директор на бургаската болница д-р Георги Матев. "Съзнанието му е възстановено, дезориентиран е, но е контактен, не съвсем адекватен", обясни докторът.

Над 10 закопчани за стрелбата срещу Митьо Очите, арестите продължават
Обновена

Над 10 закопчани за стрелбата срещу Митьо Очите, арестите продължават

Полицията извежда версията за спор заради места за паркиране

3500 лева са средствата за лечението на пациент в тежко състояние, които се отпускат по клинична пътека. Останалата сума за лечението на Димитър Желязков ще бъде платена от неговите близки, допълни още д-р Матев.

"Функциите му са добри. Утре вече ще може и спокойно да говори", казаха от бургаската болница.

Седмица след кървавия инцидент, считаният за наркобос на Южното Черноморие прескочи критичен период. Първоначално лекарите не даваха надежда за живота му.

Състоянието, подобно на ДИК синдром, стана причина за разходване на голямо количество съсирващи кръвта ампули, съобщи Дарик. Скъпоструващият серум се осигурява от София, тъй като всяка болница разполага с минимум от медикамента. Те обаче се заплащат не от държавата, а от пациента.

Заради трите операции, първата от които продължи повече от осем часа, той ще продължи да бъде на системи. А отделителните функции ще се осъществяват с помощта на дренажи.

От МБАЛ – Бургас съобщиха, че между 3000 лева и 5000 лева на ден струва лечението на всеки един пациент в Реанимацията.

Медиците наблягат, че цената не зависи от името, общественото положение, професията или заниманието на пациента. "През последните дни се появиха неверни интерпретации и се завъртяха баснословни суми около цената на лечението на Димитър Желязков, които не отговарят на истината.

Уточняваме, че Желязков е опериран  от хирурзи на МБАЛ-Бургас и, както се прави и в много други случаи,  бяха повикани консултанти, които да дадат второ мнение. Към днешна дата жизнените му показатели са стабилизирани, той диша самостоятелно и е в съзнание, но състоянието му остава тежко. Повече информация могат да дадат само роднините му", категорични са от бургаската болница.

Годишно в Отделението по анестезиология и интензивно лечение  (Реанимацията) на тази болница постъпват стотици пациенти с нарушения на основни жизнени функции и непосредствена опасност за живота. Те са с черепно-мозъчни травми, политравма, кома, тежка кръвозагуба, нарушение в коагулацията (съсирване на кръвта).

"Сред тях има и пациенти със сепсис, тежки дихателни и сърдечни нарушения, пациенти, изискващи заместващо диализно лечение и много други. За всички полагаме еднакви усилия. Димитър Желязков не е първият пациент, приет в тежко състояние,  нито първият, на когото се е наложило кръвопреливане. Той със сигурност не е последният, когото ще спасим. Защото това ни е работата", пишат лекарите.