Много болници могат да бъдат изправени пред фалити. За това предупреди пред Нова телевизия председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

Тя обясни, че лечебните заведения обикновено имат двумесечен срок за забавяне изплащането на разходите си към доставчици. Много болници обаче вече са влезли в задължения през октомври и ноември, което означава, че декември и януари ще бъдат изправени пред фалити.

Според нея държавата трябва да създаде фонд, тъй като през здравните осигуровки не могат да се решат всички проблеми.

По думи на Димитрова има проблем както с финансирането на болниците, така и със забавянето на реакциите в НЗОК, които също влияят върху лечението.

Първата COVID болница у нас надхвърли лимита си

Първата COVID болница у нас надхвърли лимита си

Необходими са и още 6-ма лекари и 22 медицински сестри

В подкрепа на твърдението си тя посочи анекси за откриване на COVID легла, които се бавят с месеци.

Димитрова посочи, че всички лечебни заведения са били задължени от щабовете да разкрият легла и да приемат пациенти. Това обаче не бламирало необходимостта да се мине през процедурата за сключване на анекс с НЗОК. Тя подчерта, че всяко действие на лечебно заведение трябва да бъде в съгласие с договорите, които то е подписало.

Относно сигнал за двумесечно изчакване да бъде подписан такъв анекс председателят на Българската болнична асоциация обясни, че при липса на основание да приемаш на съответното легло за този вид лечение, ти не можеш да го отчетеш, а оттам не може да се получи и финансирането. Тя обаче увери, че нито една болница не е върнала пациент по тази причина.

Димитрова подчерта, че отдавна е станало ясно, че един COVID пациент може да струва между 1 500 и 15 000 лв. в зависимост от усложненията. Тя обясни, че се събират данни от болниците, като очакванията са да има надвишаване на разходите между 20 и 80%, в зависимост от пътеката.