Първата изцяло COVID болница у нас вече надхвърли определения от Здравната каса лимит и от днес трябва да лекува пациенти за своя сметка. Затова алармираха от болница "Свети Мина" в Пловдив. Здравното заведение е общинско и затова кметът на града започва преговори с НЗОК за увеличаване на договорените обеми, съобщи БНТ.

Проф. Петър Петров, директор на болница "Св. Мина" - Пловдив коментира, че това сериозно застрашава болницата от фалит и от невъзможност за закупуване на лекарства, консумативи да плащаме към контрагентите и всичко необходимо за дейността ни.

Над 3480 души преминали през COVID зоните в София, 30% положителни

Над 3480 души преминали през COVID зоните в София, 30% положителни

Общо 11 са ДКЦ-та, в които работят ковид зони

За този месец болницата получава от касата 325 000 лв., изчислени на база миналогодишния прием. За новата й функция на единствена изцяло COVID болница в областта обаче е необходимо повече от двойно увеличение на този бюджет и затова ръководството на общината започва спешни преговори с НЗОК. Здравното заведение се нуждае и от 75 000 лв. за ремонт на кислородната система, за да може тя да достигне до всички разкрити легла.

Необходими са и още 6-ма лекари и 22 медицински сестри. Болницата има разкрита дарителска сметка за закупуване на специализирана апаратура.