Целта на мораториума за временна забрана за плащане на нови молекули от Здравната каса е да осигури време да се стабилизира системата. Бюджетът на Касата трябва да е балансиран, за да издържи на всички предизвикателства. Това заяви пред БНТ председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Временно забранихме Касата да поема ангажимент и за нови дейности и нови лечебни заведения, уточни тя.

Дариткова заяви, че при навлизане на електронното здравно досие мораториумът може да отпадне преди края на следващата година.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Цветан Цветанов призова да не се спекулира с онкозаболяванията и пациентите

Припомняме, в четвъртък депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за Бюджета на НЗОК за 2018 г., които засягат иновативните лекарства. В пленарна зала за Бюджета на Касата гласуваха "за" 126 народни представители, а 95 бяха "против".
В същото време пред сградата на парламента имаше протест на хора с онкологични и редки заболявания, както и будни граждани, които искаха пациентите да имат достъп до новите медикаменти. Подобни лекарства са много скъпи.

"Трябва да направим възможно новите молекули да влизат при ясни регламентации. Тези медикаменти не са все още включени в нови терапевтични ръководства", каза Даниела Дариткова. Когато се борим за включване на нови медикаменти, нови дейности трябва да търсим баланса, уточни тя.

Касата няма да плаща за нови лекарства за множествена склероза, левкемия и др.

Касата няма да плаща за нови лекарства за множествена склероза, левкемия и др.

От Асоциацията на научните фармацевтични производители в България обявиха конкретни лекарства

През 2017 г. на фармацевтичния пазар в страната са допуснати 32 нови молекули. Те не са заплащани от Касата, няма да бъдат заплащани и през следващата година няма да бъдат плащани от Касата, те са налични. Те са нови за нашите терапевтични възможности, каза председателят на здравната комисия.

Дариткова увери, че всички останали 1700 медикамента от реинбурсната листа ще бъдат заплащани, увери тя.

От Касата уверяват, че нито един пациент няма да остане без лечение

От Касата уверяват, че нито един пациент няма да остане без лечение

Пациентите и близките им да вярват на Касата и да са спокойни, призоваха от НЗОК

Тези 32 нови молекули са за заболявания, които вече се лекуват за най-съвременни механизми. Трябва време да се разпишат съответните терапевтични стъпки. Не може да сме сигурни, че медикаментите стигат до българските пациенти, каза д-р Дариткова, визирайки разбитата схема за паралелен износ на лекарства от страната.

Ананиев, Радев и Цацаров погват нелегалния износ на лекарства

Ананиев, Радев и Цацаров погват нелегалния износ на лекарства

Започват проверки по болниците

Атаките са сериозни. Без обединените усилия няма как да се преборим с порочните практики. 4 млрд. е бюджетът за здраве. Искаме да има достъп на новите технологии, не само до генерични и биоподобни медикаменти, но трябва да има система, която гарантира, че парите отиват за здраве, каза Дариткова.

Бюджетът за лекарства е надвишен с над 100 млн. лева. Ролята на политиците е да търсят баланс между интереса на пациентите и на индустрията. Има възможност да се изгради Фонд, който да финансира лечението на редки заболявания от бюджета на министерството. Ако една от тези 32 молекули бъде единствената възможност за живот, ще се търси достъп до нея, обясни председателят на здравната комисия.

Фармацевтичният бизнес иска "тежки" закони за нелегалния износ на лекарства

Фармацевтичният бизнес иска "тежки" закони за нелегалния износ на лекарства

Преследването на нелегалния износ на лекарства минава през промени в НПК

Подготвя се Закон за регламентиране на паралелния износ, който ще даде гаранция, че Паралелната дистрибуция позволява и да се нормализират цените. Не може да бъде забранен износът, той е един от елементите на свободно движение стоки, услуги и хора, заяви депутатът от ГЕРБ. Същевременно Дариткова увери, че при сигнал, че износът ще доведе до ущърб на българските пациенти, ще бъде забранен.

Пред Нова телевизия бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков заяви, че някои политици са "яхнали" вълната на недоволство.

"Има писъци срещу мораториума за лекарствата, защото той ограничава парите за фармацевтичния бизнес". Това заяви в ефира на "Здравей, България" бившият заместник-министър на здравеопазването.

Той подчерта, че само три от почти 50 важни медикамента няма да се покриват от НЗОК през 2018 г., но подчерта, че държавата ще намери начин да осигури средства за тях на нуждаещите се.