Майки внасят петиция с 15 300 подписа в Министерството на здравеопазването (МЗ) срещу отречени акушерски практики.

От сдружение "Родилница" ще внесат в Министерството на здравеопазването петицията с искане за подобряване на родилните грижи в България и ще се срещне със заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков
Информацията е на Хасково инфо.

БЛС: Не е скачано по корема на родилката в Сливен

БЛС: Не е скачано по корема на родилката в Сливен

Екипът реагира според ситуацията

Петицията бе организирана след смъртта на родилката Ренета Томова, починала поради приложен ѝ маньовър Кристелер в Сливенското родилно отделение.

Проверяват случая с починалата родилка в Сливен

Проверяват случая с починалата родилка в Сливен

Лекарите действали професионално според директора на болницата в Сливен

Припомняме, прийомът на Кристелер е медицинска практика за избутване на плода с натиск върху корема на майката. Днес тя е забранена в повечето европейски държави, но продължава да се прилага в България, Италия, Испания, Япония, Русия, Индия и Турция.

В петицията на майката се настоява и за допълване на Наказателния кодекс със специален състав, въздигащ в престъпление насилието над родилки.

Установиха лекарски грешки при смъртта на родилка в Плевен

Установиха лекарски грешки при смъртта на родилка в Плевен

Не е проверена устната кухина на пациентката

На 1 март Сдружение "Родилница" внесе становище относно проекта на МЗ за нов медицински стандарт "Акушерство и гинекология", в което поиска регламентиране на медицинските дейности, свързани с раждането. Искането е медицинският стандарт да бъде съобразен с препоръките на СЗО. До този момент подобна регламентация липсва, уверяват от майчиното сдружение.

Исканията на сдружение "Родилница" са родилките да бъдат третирани с уважение и да бъде зачитано правото им на информирано съгласие, да се въведат и спазват препоръките на СЗО и добрите практики в ЕС.

БЛС за случая с починалата родилка: Вменява се вина без доказателства

БЛС за случая с починалата родилка: Вменява се вина без доказателства

Първо трябвало да се извърши щателно разследване по случая според БЛС

Те дават като пример безплатно допускане на придружител, допускане на първи контакт с бебето, възможност на родилката да се движи и да избира позата си по време на раждането. Като пример дават и избягване на опасни интервенции (например маньовъра Кристелер), отложено клампиране (прерязване) на пъпната връв, възможност родилката да пие вода по време на раждане и др.

"Насилие над раждащи жени" е термин, който се използва, за да обозначи насилие от медицинския персонал насочено към родилката. Много медицински лица не осъзнават или отричат, че техните действия или бездействие нанасят тежки физически и емоционални вреди върху жените, за които се грижат.

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Бебето е в много тежко състояние

Разказите на жени за преживяното от тях в българските болници по време на раждане представят друга картина, в която физическото насилие и емоционалният натиск са често срещани.

Бургаски лекари спасиха родилка с опасния ДИК синдром

Бургаски лекари спасиха родилка с опасния ДИК синдром

Смъртността при това състояние е над 90%...

Като легенда се приемат спомените на наши сънароднички, раждали в чужбина, където медиците са усмихнати, внимателни и по време на пристигането на новия живот в стаята звучи музика.

В същото време в България в някои региони родилните отделения функционират на границата на възможностите си недостиг на персонал, оборудване и консумативи.