По официални данни на информационния портал досега в страната са ваксинирани 50 124 души, като с приложени две дози са 16 433 лица. Това каза относно процеса на масовата ваксинация националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той обясни защо има разминаване на цифри - "защото цифрата, която е посочена, са направените имунизации, а не броя на имунизираните лица".

Досега у нас са доставени 94 920 дози ваксина от двата вида, сега се очаква третият. Останали са в допълнение неизползвани още 33 000 дози ваксина, защото 21 150 от тях са пристигнали в понеделник и е започнала дистрибуцията в страната.

"Винаги в РЗИ и в имунизационните пунктове ще има между 3000-5000 дози и никога няма да има равнение между доставени и направени дози поради краткия срок на ваксините. Веднъж разпределени, в рамките на седмица те се използват, това е периодът да стоят в хладилник, да се намерят 6 души на флакон също е затруднение, за да не губим ваксини, започваме имунизацията, когато има гаранция, че са събрани хората, дори и се търсят такива в резерва", обясни процесът Кунчев.

НОЩ обяви три седмици до следващ пик на коронавируса
Обновена

НОЩ обяви три седмици до следващ пик на коронавируса

Директорите на болници трябва да затегнат редиците, а гражданите да запазят спокойствие

Здравният министър Костадин Ангелов посочи проблем с доставката на аденовирусната ваксина. "Водят се преговори за допълнителни дози от РНК ваксина с оглед сигналите, които получихме за аденовирусните ваксини, има данни от фирмата за намаляване на дозите, тогава, когато устните договорености станат факт, ще сте първите, които ще получат такава информация", каза той.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов добави, че руската ваксина е на ниво консултации. "Изпитванията се съобразяват с изискванията, за да са достъпни за европейските граждани", категоричен е той. "Не е задължително ЕК да сключи договори, може да се извърши оценка, след което самият заявител да прецени как да дистрибутира", добави експертът.

Очаква се ЕК да сключи до седмица договор с "Нова вакс", първата антигенна ваксина, така има шанс преди средата на годината да има следваща одобрена ваксина.

Дори с антитела и имунитет преболедувалите са уязвими към новите щамове на COVID-19

Дори с антитела и имунитет преболедувалите са уязвими към новите щамове на COVID-19

Шансът за колективен имунитет бил чрез ваксинация, а не чрез естествено преболедуване

Експертите добавиха за ваксината на "Астра Зенека", че тя не е забранена за използване за хора над 55 г., а просто няма данни за направени изследвания в тази възрастова група.

Към настоящия момент българската страна не смята за необходимо да забранява и да не прилага ваксината за хора над 55 г., но все пак ще се излезе с конкретни указания и след излизане на всички данни ще се вземе информирано решение.

Според Ангел Кунчев не трябва да се възприема липсата на данни като отрицателни. Той даде пример с ваксинираните над 6 милиона души във Великобритания. "Чудесни резултати, въпрос на време е да се разбере ефекта в различните групи", добави той.

Ваксини ще има за всички желаещи в последната фаза на масовата ваксинация. В отговор на въпрос стана ясно, че такава ще е осигурена и достъпна и за всички постоянно пребиваващи, стига да минат през джипи.

В заключение на брифинга на Националния оперативен щаб днес здравният министър Костадин Ангелов покани всички желаещи да посетят болници, складовете с предпазните средства, да видят на място ваксинацията, срещите с РЗИ, с браншовите организации.

"Готвим се по този начин, държавата е осигурена по отношение на медикаменти, ще има достатъчно ваксини, проблемът на ваксинирането е незаявилите желание да бъдат ваксинирани, почти 50%, които не знаят дали ще се ваксинират и се колебаят".

COVID-ваксините не били противопоказни за онкоболните

COVID-ваксините не били противопоказни за онкоболните

Това мнение изрази проф. д-р Асен Дудов

В тази връзка той покани отговорниците на новините в медиите с цел започване на адекватна информационна кампания, за да се достигне до повече български граждани и да се промени тенденцията.

По втора фаза на ваксинацията до вчера са обхванати над 1400 учители, продължава и процесът при настанените в домовете за деца и възрастни. Още този месец започва работа по трета фаза на ваксиниране.

Здравният министър Костадин Ангелов добави, че са направени 22 251 тестове за учители, 22 206 са отрицателни, 45 са положителни, на помощен персонал 6291 теста, отрицателни - 6275, положителни 16 - 28 542 общо.

Водят се разговори с Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването и се прави проучване за нагласата на родителите с оглед постигане на съгласие за антигенни тестове на учениците. "Целта е да се постигне по-голяма сигурност в българските училища за продължаване на присъственото обучение", поясни Ангелов.

"МОН трябва да каже, че има съгласие на родители, и тук има разделяне сред българското общество. Типична българска черта в трудни моменти да се разделяме, не е много печеливша стратегия и аз вярвам, че разумът ще надделее", заключи министърът.

Относно ваксините за хора с хронични заболявания те, заедно с хора над 65 г., попадат в четвърта фаза на ваксинация.

Вече имало и писмо, входирано за среща на джипитата с въпроси за пациенти с автоимунни, хронични заболявания, пациенти на химиотерапия, такива с козметични процедури. За тях има много въпроси, които трябва да са изяснени, ще се дадат всички възможни конкретни отговори, но няма още информация от самите фирми-производители", обясни здравният министър.