Не бива да се допуска държавата да продължава да губи времето на българските граждани. Това заяви по Би Ти Ви Надежда Цекулова от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

Тя припомни, че изпълнението на проекта се бави вече 5 години се бави изпълнението на проекта. Според нея, причината е, че всеки един министър идва с нови идеи. Тя отчете като добър ход създаването на Обществен съвет от Хинков.

Припомняме, че Съветът беше учреден през юли 2023 г. Неговата цел е осъществяването на консултативни функции и взаимодействие между Министерството на здравеопазването, "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД и обществеността, като целта му е да гарантира публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на Национална детска болница.

Създадоха Обществен съвет за Националната детска болница

Създадоха Обществен съвет за Националната детска болница

Ще заседава поне веднъж месечно

"За да имаме в края на процеса болница, трябва да се извърви определена нормативна процедура. Има един в Закона за лечебните заведения, който оказва какво трябва да свърши всеки един субект при изграждането на дадена болница. Не виждаме министерството да е започнало работа по нея", категорична е Цекулова..

Тя очерта редица настоящи проблеми, един от които е липсата на медицински сестри.

Според Надежда Цекулова проектът за изграждане на болницата се политизира прекомерно. Тя визира изказването на депутатът от ДПС Делян Пеевски, че ще изисква процесът да се ускори. По думите й не е важна скоростта за построяване на сградата, а тя да бъде изпълнена със смисъл, важно е качеството.

"Държавата е длъжна освен да построи болница, е да направи и детското образование възможно", допълни здравният специалист.

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Там обаче няма да има хеликоптерна площадка