По-малки допълнителни материални стимули (ДМС) в реанимационните звена в УМБАЛСМ "Пирогов" станаха повод за коментар на директора на болничното заведение проф. д-р Асен Балтов.

По думите на Балтов пред БНТ през 2016 г. заведението е раздало общо 960 хил. лв. допълнителни материални стимули на служителите в реанимационните звена на болницата. Ставало въпрос за 240 души. 

За равносметка Балтов посочи, че останалите 2 000 служителите в заведението за същите период са получили общо 1,4 млн. лв. допълнителни възнаграждения. 

Намалението засягало 5 реанимационни клиники към петте най-големи секции в "Пирогов". Общото намаление като сума било 46 000 лв. 

Според Балтов точно това е една от главните причини за намалението на бонусите. Той посочи още, че намалението не е с 30%, а с 8%. Процентът на ДМС е бил 18%, а служителите получили 10%. 

"Всички ситмули са допълнително формулирани по заповед. В нея е написано, че може да даваме до 18% на реанимационните структури", обясни Балтов.

Като друга причина за намалението Балтов посочи, че болницата не се е намирала в добро състояние. Заведението има дългове в размер на 15 млн. лв. "Трудно е да даваш допълнителни материални стимули в това положение. Ръководството е съблюдавало всичко да е разпределено справедливо", допълни той. 

Според шефът на "Пирогов" е нормално да има напрежение, когато има неразбиране за финансовото състояние на служителите на болницата. По думите му ще се търсят други начини за допълнителното стимулиране на служителите. 

 

Балтов сподели и че днес ще проведе среща с недоволните служители. "Това напрежение ще се преодолее днес - имаме разговори, ще стигнем до консенсус. Искам да работим нормално", категорично заяви той.

На въпроса дали има промени в здравното заведение от както той е директор, Балтов посочи, че за тези два месеца "задълженията се задържат на същото ниво... успяваме да върнем по 150 хил. лв. повече от предишните месеци". Според него болницата заделя и по 100 хил. лв. допълнителни активи, които отиват за модернизация на заведението. 

Балтов не можа да отговори на въпроса дали с тези темпове скоро ще се върне дългът на УМБАЛСМ "Пирогов. "Ще търсим помощ за елиминирането на просрочените заведения. Така и ръководството ще може да си поеме глътка въздух и да се средоточи върху подобряване на качеството на работата", добави той.