От Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите и членове на здравната комисия се опитаха да сближат държавата и Национална гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Мария Брестничка от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" е доволна, че подписката им е стигнала все пак до Народното събрание. Тя иска решенията за болницата да се вземат бързо и ефективно, както и в полза на децата. Детската болница не е просто един строеж, една сграда, отчете Брестничка. Нейното изграждане е цяла концепция за развитие на детското здравеопазване.

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните болници

Инициативата критикува начина за избор на строител. Въпросът е изключително належащ, каза още тя. Детската болница е мечта на 40 години и не може да я бавим повече, според нея.

От инициативата искат граждански контрол върху изграждането на детската болница. Надежда Цекулова на свой ред обясни, че сме на второ място в ЕС по детска смъртност. Данните са на Евростат, като пред нас е само Румъния. От инициативата искат болницата да е под специалната грижа на държавата и да не е просто търговско дружество. Те искат детската болница да създава наука.

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Според адв. Петрова има вариант договорът да бъде прекратен

По мнението на Георги Михайлов от БСП строежът на детската болница е 40-годишен резил. Този път болница ще се построи, прогнозира той. Детското здравеопазване е в катастрофално състояние, смята социалистът, а болниците, които са на печалба, нямат детски отделения. Внимавайте да не ви подведат, обърна се Михайлов към националната гражданска инициатива.

Строежът на национална детска болница е стратегически за обществото въпрос, съгласи се и социалистът Георги Гьоков. Той очерта хронологията на проблема. Безспорна е нуждата от болница, спорни са останалите въпроси по изграждането й.

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите иска обществената поръчка да бъде спряна

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева изтъкна, че за Министерство на здравеопазването детското здравеопазване е приоритет. МЗ подкрепя обществения контрол върху строителството й. Следващата седмица ще има среща по темата за детската болница, така че тя да удовлетворява всички медицински стандарти за детско здравеопазване. Начева е оптимист, че може да се постигне съгласие за очакванията за националната детска болница.

Доктор Даниела Дариткова от ГЕРБ сподели, че извървеният път за детското здравеопазване не е лек. Тя отчете приноса на Кирил Ананиев да се повдигне темата на ниво Министерски съвет. Трябва да се търси съгласие през диалог, зави още шефката на герберите в НС.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Десетки са на протест срещу строежа на Детската болница със старото скеле

Десетки са на протест срещу строежа на Детската болница със старото скеле

Протестиращи искат и оставката на здравния министър

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка да бъде спряна, тъй като сградата е невъзможна, незаконна и опасна

След това лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта. 

На 27 май тази година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

Строежът на детската болница стана с национално значение

Строежът на детската болница стана с национално значение

Така съкращават сроковете на процедурите, цената е 77 млн. лв. без ДДС