Лекар призова хора да не закупуват автомобили и жилища, които са принадлежали на пушачи. Пред Нова телевизия д-р София Ангелова обясни какви са рисковете при подлагане на трета ръка дим.

Трета ръка дим - този дим остава незабелязан от обществото, но науката казва друго според Ангелова. "Третата ръка дим се усеща по жълтите пердета на домовете, в които се пуши, и по аромата на стар пепелник." В дима по принцип се съдържат множество токсични вещества. Учени доказват през 2009 година, че тези вещества в тютюневия дим са над 8 400 на брой.

Най-евтините в ЕС алкохол и цигари са у нас

Най-евтините в ЕС алкохол и цигари са у нас

Сравнението в цените в ЕС показват значителни разлики в страните - до три пъти

Според Ангелова когато хората пушат в едно затворено помещение, опасните катрани се охлаждат и се превръщат в течна, лепката течност, която се наслоява по стените, таваните и други. По думите на лекаря най-потърпевши от това са децата, които живеят в такива домове, защото те си играят, изразходват много енергия и съответно поемат най-голямо количество от десорбирани токсини.

Десорбацията е процес, при който вече адсорбираните или абсорбираните вещества се отделят отново. През 2009 година Международната организация за изследване на рака е оповестила доклад, според който всеки пушач с една цигара отделя в околната среда 15 милиграма смола. За 1 година при 20 цигари пушене се отделят 100 и повече грама смола. По думите на д-р Ангелова точно тази смоля се наслоява по стените, тапицерията и други.
Според учените обаче с годините тези вещества се десорбират, те отново излизат в околната среда, а ние ги поемаме в организма си.

Поради тази причина учените от Бостън съветват хората като купуват коли и жилища, да избягват купуването на такива, които са принадлежали на пушачи.

Около всяко училище - магазин за цигари

Около всяко училище - магазин за цигари

Тютюневите изделия се рекламират свободно около училищата

Ангелова сподели и за друго изследване, проведено в Калифорния. Изследването е било проведено върху бозайници - мишки, поставени в условията на трета ръка дим. Оказва се, че на първия месец се установяват изменения в черния дроб на мишките. След половин година тези изменения нарастват. При друга група мишки се установява промяна в резистентността към глюкоза, което е предшественик за развитие на диабет.