Окръжна прокуратура-Видин е извършила проверка в РЗИ-Видин по отношение спазване на мерките срещу разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

Основание за проверката е ескалацията на броя на заразените от коронавирус в област Видин през последните дни на месец април.

Проверени са били актуалната ситуация и предприетите мерки във връзка с развитието на заразата в Дома за възрастни хора в с. Гара Орешец, общ. Димово, в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи към фондация "Надежда за нашите деца" в гр. Видин и в Дома за стари хора в гр. Кула.

Проверяват дома за стари хора в Радомир заради сигнал за заразени с COVID-19

Проверяват дома за стари хора в Радомир заради сигнал за заразени с COVID-19

ВАП също се е сезирала заради разпространението на вируса в домовете за стари хора

Установено е, че компетентните местни органи работят постоянно за предотвратяване и ограничаване разпространението на COVID-19 съобразно своите правомощия, но предвид разположението на общината (на входа на ГКПП "Дунав мост-2") личният състав на РЗИ-Видин е на границите на възможностите си.

На този етап не са установени нарушения и пропуски по отношение на обектите, предмет на проверката, и няма основание за прокурорска намеса.

Дейността на РЗИ, Общината и Областния щаб е интензивна, в пълен обем, в съответствие със законовите им задължения и правомощия и подзаконовите разпоредби на Министъра на здравеопазването.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че проверяват и дома за стари хора в Радомир заради сигнал за заразени с COVID-19.