Районна прокуратура - Перник разпореди проверка на дома за стари хора "Св. Иван Рилски" в град Радомир, след сигнал за служители с положителни проби за COVID-19.

На 1 май, след постъпил сигнал за установени положителни проби за COVID -19 на служители от дома за стари хора "Св. Иван Рилски" в град Радомир, Районна прокуратура - Перник разпореди проверка по случая на Областния управител на Перник, кмета на Радомир, директорите на РЗИ-Перник, Инспекция по труда-Перник, Дирекция Социално подпомагане - гр. Радомир и ръководството на дома.

Прокуратурата е изискала посочените органи да да упражнят контрол и да предоставят информация относно предприетите мерки за превенция на разпространяването на коронавируса и спазването им.

Не са установени нарушения при спазване на мерките в РЗИ-Видин

Не са установени нарушения при спазване на мерките в РЗИ-Видин

Окръжната прокуратура е извършила проверка

Изискана е информация и за броя на проведените изследвания за COVID-19, както и резултатите от тях, на персонала и на настанените към настоящия момент в дома лица.

Дом за възрастни хора във Видинско под карантина заради коронавирус

Дом за възрастни хора във Видинско под карантина заради коронавирус

Има четири потвърдени случая

Върховната административна прокуратура (ВАП) също е изискала информация от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика за предприетите мерки и тяхното спазване след въвеждането на извънредното положение на 13 март, във връзка с разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги в страната.

ВАП е сезирала контролните органи след извадки от преписки и информация в медиите за разпространение на коронавируса в домове за стари хора в гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и др.

По силата на чл.18а, ал.6 от Закона за социално подпомагане (ЗСП) и чл.40е от Правилник за прилагане на ЗСП, социалните услуги, предоставени в специализираните институции, трябва да отговарят на определени стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство.

Коронавирус във втори дом за стари хора във Видинско

Коронавирус във втори дом за стари хора във Видинско

Положителен е резултат на 92-годишна жена, лекувана в отделението по хирургия в болницата във Видин

Припомняме, на 23 април бе поставен под карантина дома за възрастни хора във Видинското село Гара Орешец заради четири случая на коронавирус. В дома са настанени общо 26 души, а персоналът, който ги обслужва е от 16 души. Един от настанените в дома е бил пациент в неврологичното отделение на болницата във Видин.

На 27 април бяха установени 11 заразени в Дома - осем домуващи и трима от персонала. На следващия ден - 28 април обявиха, че няма нужда заразените да бъдат настанени в болница.

На 29 април осемте заразени пациенти бяха изведени от Дома. Това стана след като един от обитателите на Дома е починал.

Огнище на Covid-19 в дом за настаняване на деца

Огнище на Covid-19 в дом за настаняване на деца

Сред заразените е дете на 13 години

На 30 април един от домуващите в центъра за възрастни, заразен с коронавирус избяга за час от болницата във Враца.

След Дома за възрастни хора във Видин, се оказа, че огнище на коронавирус има и в Център за деца.

Преструктурираха болницата във Видин, където бяха установени много случаи на заразени медици.

Болниците в Пазарджик заявиха, че могат да командироват лекари в болницата "Света Петка" във Видин, където имат остра нужда от медицински специалисти.

Междувременно четвърто огнище бе открито в област Видин - в още един от домовете за възрастни хора в град Кула.

Кметът на града Цветан Ценков обяви, че през град Видин е минал целият трафик за Балканите.