Сигнал в електронната поща на редакцията на News.bg твърди, че нощните дежурства в клиниките на УМБАЛСМ "Пирогов" се изкарват само от специализанти. В сигнала, озаглавен "Доктори Пирогов", се посочва, че писмото е изпратено от доктори и сестри, служители на болничното заведение. Към момента обаче цялата информация от сигнала остава непотвърдена.

"Предупреждаваме, че на нощно дежурство в клиниките са само специализанти. Недопустимо е недипломирани лекари да се грижат за тежко болни пациенти", обяснява се в сигнала. Според съобщението всичките над 50 специализанти в "Пирогов" получили заповед да дават 12-часови дежурства, които дори няма да им се заплащат.

Според сигнала директорът на здравното заведение проф. Асен Балтов е предприел и "акция да преглежда чантите на лекарите и медицинските сестри, както и автомобилите". За целта били наети три охранителни фирми, а безпрецедентната мярка се обяснявала като рутинна проверка. В същото време медиците недоумявали какво точно търси проф. Балтов в чантите и колите им.

Докато това се случвало болницата била потънала в изключително тежка криза, за което свидетелствали протестите и скандалите от последните няколко седмици. Част от докторите били с орязан заплати. Другите, които били неудобно за управата на болницата, се отстранявали. "...Издават се устни заповеди, че всеки, който проговори пред медиите ще бъде уволнен дисциплинарно. За последните четири месеца над 20 медици и двойно повече сестри са напуснали Института по собствено желание".

Пироговци скочиха срещу "лова на вещици"

Пироговци скочиха срещу "лова на вещици"

Уволненията в "Пирогов" били прибързани

Податели на сигнала са категорични, че тези действия и практики от страна на управата на заведението трябва да се премахнат. Недоволните се обявяват и против отстраняването на дежурния медицински екип от 126-и кабинет.

Проф. Милан Миланов: "Пирогов" е в жестока финансова криза

Проф. Милан Миланов: "Пирогов" е в жестока финансова криза

Откакто проф. Балтов е директор, петима напуснали анестезиологията