Български лекарски съюз представи нов модел на заплащане в сферата на здравеопазването. Моделът е "мотивационно възнаграждение на лекарския персонал" и е разработен по задание на БЛС от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политики.

Според новия модел заплатата на лекарите в доболничната помощ у нас ще се определя по два начина: минималното старо заплащане на лекар без стаж ще се изчислява или 50% от СРЗ за конкретния район и специалност или 60% от медианната работна заплата по район и специалност.

Моделът бе представен от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров на пресконференция в пресклуба на БТА. Той уточни, че на 19 октомври е влязла директива на ЕС, която изисква рамка и еднакви принципи на формиране на заплащането на лекарите на страните-членки.

Моделът предлага още класификатор на длъжностите с 6 ранга и 4 степени в специалност, като ще се вземат предвид стажът и професионалната квалификация на всеки лекар, а ранговете се определят от две условия - на опит и на точки за професионална квалификация. По таблица се преминава от ранг в ранг.

Предлага се върху минималното основно възнаграждение да се натрупват ДМС, професионална квалификация, труд, опит. Експерти трябва да изготвят диференцирана заплата за всяка специалност, съгласно наредбата - на база специалност, регион, болница. Информацията за това ще дойде от НАП, а БЛС ще създаде публичен регистър.

БЛС излиза от преговорите с НЗОК, иска оставки

БЛС излиза от преговорите с НЗОК, иска оставки

Пациентски организации "Зедно с теб" се присъединиха към искането на медиците

Иван Маджаров обясни, че е изготвена таблица, в която се вижда, че лекарските заплати са най-високи в Югозападния район, а всички останали региони са сравними по стандарт. Моделът предлага заплатите в другите райони да се коригира с коефициент (добавка), за да се покрие с лекари навсякъде в страната.

БЛС трябва да изработи правила за обучение, нива на компетентност чрез лечебните заведения чрез промените в закони и наредби.

Създава се работна група, която да разисква модела и да го предложи и за извънболничната помощ и мед. сестри, както и да мине за обсъждане през Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите.

Такъв модел ще даде яснота и прозрачност на цените на клиничните пътеки, категоричен бе Иван Маджаров.

Припомняме, че вчера от Българския лекарски съюз поискаха оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев. Това се случва след сериозно напрежение между съсловната организация и Здравната каса като по традиция преди подписването на анекс към Националния рамков договор. В края на ноември месец той все пак бе подписан и искането за оставка от вчера беше изненадващо.

Имала Касата спестени пари…

Имала Касата спестени пари…

Ще се надлъгват известно време и ще вдигат пара. После ще се намесят нашите популисти политиците... Малко съспенс в навечерието на празниците не вреди