Най-модерният ядреномагнитен резонанс апарат в България заработи в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", съобщиха от болница "Св. Иван Рилски". Машината е със специални приставки за деца, онкологично и неврологично болни. Изследването се поема изцяло от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Апарат от толкова висок клас (последен за GE) се инсталира за първи път в България. В Европа има само още 9 подобни машини.

Проектът е започнат преди пет години. Инвестицията е за над 6 млн. лева и е изцяло на болницата, каза д-р Антон Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" при откриването.

"Още от утре новият апарат ще работи с пациенти", обясни д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика.

Апаратът скъсява времето за изследване на пациентите наполовина, осигурява много по-ясен образ и възможност да се изобразят в по-голям детайл по-малки структури. Той ще помогне за съвсем ранна диагностика. Освен това той позволява скениране на цяло тяло (което досега беше или невъзможно с конвенционалните апарати, или отнемаше твърде дълго време) без каквото и да е лъчево натоварване.

В машината е зареден пълният пакет педиатрични програми. С тях може да се осигури най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания при децата. Апаратурата е допълнително оборудвана с пациентски монитор и апарат за обдишване, позволяващи прецизно проследяване на пациентите под анестезия (упойка) и най-вече на децата. За да бъде по-малко стресираща за тях, машината е с по-широк отвор от нормания и е снабдена със специални тихи режими (по принцип изследването с ЯМР е съпроводено с високо ниво на шум). Това е много важно при деца или пациенти, които имат фобия от затворени пространства.

Подобен тип апарат ще даде и нов тласък на феталната морфология, позволявайки максимално точно и ясно скениране на най-малките (неродени) пациенти.

Припомняме, феталната морфология се извършва между 19-та и 22-ра гестационни седмици. Целта на феталната морфология е да се проследи нормалното анатомично и физиологично развитие на плода за този срок, да се направят биометрични измервания, съответно да се открият патологични изменения, ако има такива, да се направи заключение и да се определят последващите действия. Тя е високо-специализирано изследване, което се извършва с ехограф с висока разделителна способност.

Към резонанса в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" има 48-канална приставка, подобна на каска за глава, която може да се приспособи към анатомичните особености на всеки пациент и спомага за постигане на най-високия стандарт на изображение при изследвания, свързани със заболявания на мозъка.

Апаратурата е с възможности за изследване на нервната система, с каквито нито един от наличните в България апарати не разполага. В алгоритъма й са заложени всички възможни програми за анатомична и функционална оценка на нервната система. Благодарение на уникалните си характеристики, машината дава възможност за по-голяма специфичност на диагнозата и значително скъсява времето за поставянето й, което е в голям процент от случаите, е основополагащо за крайния резултат и позволява правилната и навременна терапия.

В новата машина са инсталирани и всички последен клас програми за изследване на гастроинтестиналната система. Системата предлага възможност за функционална диагностика на черния дроб за отлагане на мазнинии и желязо в структурата му, както и количествена оценка на фиброзата в този орган.

Апаратурата позволява диагностика и проследяване на всички видове заболявания на пикочо-половата система при мъже и жени. Особено внимание е отделено на обществено значимите болести като рака на простатната жлеза и шийката на матката.

Капацитетът на новия ядрено-магнитен резонанс е между 30 и 35 души дневно. Старият ЯМР, също ще продължи да работи и през двете машини дневно може да минават по 60-70 души в натоварен ден. Това е около 1600 души месечно или 180 000 годишно, в зависимост от сложността на изследванията. Времето за получаване на резултатите е между 2 и 24 часа, в зависимост от клиничната ситуация и проблем. Всички манипулации се поемат изцяло от НЗОК.

Според д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика, нормативната уредба е много остаряла. "Не се прави разлика между изследване, което трае 12 минути или такова, което продължава 2 часа - сумата, която реимбурсира здравната каса е 276 лв. Сложността на апарата също няма никакво значение", обяснява д-р Марин Пенков, който заедно с екипа си от 35 души, са преминали през специално обучение за работа с новия ЯМР апарат.

Водосвет за здравето на всички работещи в отделението и на пациентите, беше отслужен от протойерей Лъчезар Вълков от храм "Рождество Христово".

При церемонията на последно поколение 3 тесла магнитен резонанс, модел Signa Architect на GE, беше открит днес в УМБАЛ Св. Иван Рилски - София. На церемонията присъстваха министърът на здравеопазването, Кирил Ананиев, зам.-министърът на здравеопазването, д-р Бойко Пенков, д-р Нигяр Джафер, член на парламентарната комисия по здравеопазване, Гълъб Донев, съветник на президента по въпросите на здравеопазването, депутати, медицински специалисти.