"Ако не си ваксиниран срещу морбили, вероятността да се разболееш е много голяма". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

Той поясни, че морбили е остро заболяване, което е много високо инфекциозно. Симптомите са четири дни кашлица, температура, неразположение, хрема, зачервени очи. След 3-4 дни се появяват петна по лигавицата на устата, след което започва обривът. Той обикновено започва зад ушите и обхваща цялото тяло.

Здравният експерт заяви, че има остра нужда от млади лекари със специалност подобни заболявания.

Той разясни, че според браншовото рамково споразумение в националните центрове заплатите са едни от най-ниските в сектора.

"Това е рамковото споразумение - с 30% по-ниски начални заплати от най-ниските", посочи Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев подчерта, че за миналата България е имало значително по-малко заболели у нас в сравнение със съседните ни държави.

"Миналата година имаме само 13 случая на заразените с морбили, което го оценявахме като голям успех, защото това бяха главно младежи, които идват на работа в летния сезон по Черноморието.

Потвърдиха първи случай на морбили в Дупница

Потвърдиха първи случай на морбили в Дупница

В инфекциозното отделение е приета бременна жена

Кантарджиев посъветва собствениците на хотели, които наемат младежи от Украйна и Молдова, да си изяснят имунизационния статус на работниците.

Той обясни, че собствениците на хотели трябва да имат предписание, за да бъдат изследвани и ваксинирани служителите им от Молдова.

Тази година обаче ръстът на заболелите е значително по-голям. За 2019 г. са регистрирани над 400 души.

По отношение на западнонилската треска той заяви, че ако не се намали броят на комарите, тогава ще има опасност.

"Това е вируска инфекция, предавана от напенските комари, която засяга мозъка. 45 души умряха миналата година в Гърция", отбеляза специалистът.

Дете е със съмнение за морбили в Радомир

Дете е със съмнение за морбили в Радомир

Към момента диагнозата не е потвърдена

Припомняме, че вчера беше отчетен още един случаи на заразено с морбили дете в Радомир. Седмица по-рано пък потвърдиха първи случай на инфекцията в Дупница. 

На 5 март стана ясно, че случаите на морбили у нас са 66. Седмица преди това зарезените бяха 51.

При епидемията през 2009 г. у нас имаше 25 смъртни случая при 24 000 заразени, което е обичайният процент при разпространение на заболяването - 1 смъртен случай на 1000.

През 2017 г. 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" почина от морбили. Тогава в Пловдив бяха регистрирани 36 случая.

От Световната здравна организация обявиха тревога, тъй като случаите на морбили в Европа се увеличават тройно между 2017 г. и 2018 г. до 82 596. Това е най-големият брой, записан през това десетилетие, според данни на СЗО.

Броят на заразените с морбили пълзи нагоре

Броят на заразените с морбили пълзи нагоре

Илюзия е да мислим, че малцинствата могат да бъдат принудени да се имунизират, според Ангел Кунчев

Украйна съобщава за най-голям брой случаи на морбили миналата година - над 10 пъти повече от следващата с най-много случи, Сърбия.

В Европа през 2018 г. са починали 72 души от морбили, в сравнение с 42 през 2017 г. Европейските страни с най-голям брой случаи на морбили от януари до декември 2018 г. са: Украйна (53,218), Сърбия (5,076), Израел (2 919), Франция (2,913), Италия (2,517), Руска Федерация (2,256), Грузия (2,203), Гърция (2,193), Албания (1,466), Румъния (1 087).

Случаите на морбили с различни източници на инфекция

Случаите на морбили с различни източници на инфекция

Здравните органи следят 145 лица, били в контакт със заразените