Около 800 сестри годишно трябва да обучаваме, за да запазим броя на медицинските сестри такъв, какъвто е в момента. Сега от медицинските ВУЗ-ове излизат 400 сестри. Голяма част от тях емигрират. Същото е положението и с лекарите, стана ясно по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

10 общински болници фалират до Нова година

10 общински болници фалират до Нова година

31 държавни и общински болници са в тежко финансово състояние

Синдикатите поискаха спешна подкрепа за общинските болници. Здравната система се крепи на пенсионирани медицински кадри. Ако те решат не да продължават работа, а ефективно да излязат в пенсия ще бъдат закрити 2/3 от общинските болници.

Млади кадри в общинските болници искат синдикатите, защото ако няма вливане на нови медици, те от само себе си ще се закрият. Димитър Манолов - президент на КТ Подкрепа, настоя за организационни мерки.

Картината ни е повече от ясна, изтъкна той и настоя представителите на държавата да споделят конкретни предложения.

Васил Велев от АИКБ е категоричен: "Очевидно има проблем и той няма да се реши от само себе си". Той иска спешни мерки в общинското здравеопазване.

Заместник-здравният министър Бойко Пенков изтъкна, че ще се търсят начини за спасяване на лечебните заведения и всяка болница ще бъде разглеждана индивидуално.

Трябва да се върви към преструктуриране, смята той. 100 милиона лева са общите задължения на общинските болници. 46 милиона лева са просрочията им. Бизнесът предлага да се спасят десетте болници в най-критично състояние с пари от резерва.

Системата е болна, въпреки че трябва да се грижи за здравето ни, констатира вицепремиерът Валери Симеонов, който се ангажира да потърси съдействие от Министерството на финансите. От КТ "Подкрепа" настояват дебатът да не приключва днес.
В дискусията трябва да се включи и Министерството на образованието и науката (МОН). Нека продължим този дебат съвсем добронамерено, поиска Димитър Манолов.