Няма да има актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи пред БНР управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов.

Той подчерта, че Редът за болничната медицинска помощ и лекарствата са секторите, където най-често се натрупват преразходи. Затова, след анализ на реализацията на бюджета на касата, ще предложат мерки, ориентирани към тези пера.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за определяне на лечебни заведения без лимит на финансиране.

Лекарите готови на протест

Лекарите готови на протест

Поставят условия на здравната каса

Миналата седмица стана ясно, че най-голямата болница за спешна медицинска помощ в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си с половин милион лева, тъй като лекарите са приемали пациенти отвъд договореното с касата.

"Надлимитна дейност" е стойността на разходите, които те правят извън записаните им стойности в техните индивидуални договори.

"Пирогов" с надлимитна дейност от 500 хил. лева за май

"Пирогов" с надлимитна дейност от 500 хил. лева за май

Лимитът на болницата не отразявал реалните нужди на обществото

"Има болници, които няма как да връщат пациенти, независимо че стойностите им са определени. Първо им е вменено по закон. Второ, има такива болници, които денонощно се обръщат към тях. Една от тях вие цитирахте и тя се намира в София, това е "Пирогов" - тя няма как да връща пациенти и формира така наречената "надлимитна дейност", каза Комитов.

НЗОК прехвърли разчета на парите за „Пирогов“ към РЗОК

НЗОК прехвърли разчета на парите за „Пирогов“ към РЗОК

Надлимитната дейност за 2016 г. се обсъжда след анализ на изпълнението на Бюджета на НЗОК за 2017 г.

Затова касата като институция, която не разделя болниците на държавни, областни, общински, университетски, а просто разпределя парите според, Закона за публичните финанси и Закона за бюджета. Това е в рамките на бюджета, с който разполага. Но политиката в здравеопазването се определя от Министерство на здравеопазването, застрахова се Комитов.

Той обясни, че в понеделник с представители на Министерство на здравеопазването и на финансите "ще трябва да помислим дали да не направим един списък от лечебни заведения, които наистина да са структуроопределящи в страната и за които да няма лимит", каза шефът на НЗОК. Припомняме, председател на Надзорния съвет е заместник министърът на финансите Кирил Ананиев.

Комитов уточни, че в списъка с безлимитни болници няма да са всичките, защото ние нямаме такъв ресурс - да платим всичко. Обаче министерството от своя страна е длъжно да осигури в цялата страна, равномерно".

Списъкът с болници без лимити трябва да бъде създаден от здравното министерство, каза управителят на НЗОК.

Има си критерии, които Световната здравна организация ги е създала. По тези критерии тя трябва да направи един списък, по който ние като каса да плащаме на тези лечебни заведения безлимитно и това най-вероятно (вероятно казвам, те ще решат), ще са университетските болници, с областните болници, допълни Комитов.

Това едва ли ще важи със задна дата за дейностите, които вече са извършени от болниците, но ще се търсят други възможности за компенсиране, обясни Глинка Комитов.

"В края на месеца ще видим къде са останали средства и колко от тази надлимитна дейност може с наши усилия да бъде платена и колко ще остане, за да бъде компенсирана", допълни управителят на Здравната каса.