Нека тежките заболявания на децата не се използват за користни цели. За това призоваха от Националната здравноосигурителна каса по повод обвинение от страна на пациентска организация, че "поради недоверие към нашата НЗОК" румънско лечебно заведение е отказало лечение на българско дете със Спинална мускулна атрофия.

Става въпрос за 9-годишния Стефан Радойчев, на когото беше отказано лечение в румънска болница. Според родителите на детето вината за отказа е на българската здравноосигурителна каса.

От НЗОК твърдят, че в свое прессъобщение от 4 януари са декларирали, че въпреки неизрядната документация, предоставена от Фонда за лечение на деца, където родителите на детето са кандидатствали за лечението му със скъпоструващ лекарствен продукт, са издали европейски формуляр S2 за планово лечение. Този документ служи за удостоверение, че НЗОК ще заплати на румънския здравноосигурителен фонд изразходваните за лечението на детето средства в 18-месечен период. Въпреки това обаче детето не е било прието за лечение.

Дечев намира за абсурдни твърденията, че страни от ЕС не вярват на НЗОК

Дечев намира за абсурдни твърденията, че страни от ЕС не вярват на НЗОК

Той обясни, че децата имат достъп до лечение в чужбина

От здравната каса посочват, че пациентската организация е публикувала в социалната мрежа писмо от румънското лечебно заведение, към което родителите на детето са се обърнали за лечение. То е адресирано до Министерството на здравеопазването на Република България и до Фонда за лечение на деца и в него румънското лечебно заведение уведомява, че препаратът Nusinersen (Spinraza) в Румъния се прилага само на деца, включени в Националната програма за редки болести, които имат спинална мускулна атрофия. По тази причина в Националната програма могат да бъдат включени само румънски граждани. В писмото се посочва и че румънските власти все още нямат нужните средства за лечението на всички свои пациенти и затова не могат да осигурят средства за лечението на пациент от друга държава, който иска да бъде лекуван преди останалите.

Никъде в писмото на румънското лечебно заведение не се посочва като причина за отказа "кризата на доверие между българската здравна каса и румънската", както неведнъж заявиха представители на пациентската организация, подчертават от НЗОК.

Те цитират и друга част от писмото, в която се информира, че не може да се използва формулярът S2 за лечението на детето, но ако българското законодателство позволява румънската болница да получи предварително заплащане за лечението със Spinraza, медикаментът ще бъде приложен на пациента.

Отказват лечение на българчета в чужбина заради просрочените задължения на НЗОК

Отказват лечение на българчета в чужбина заради просрочените задължения на НЗОК

Организации очакват проблеми с лечението на деца с левкемия

Според разпоредбите издаденият от компетентната здравноосигурителна институция формуляр за планова медицинска помощ S2 гарантира на болницата поемането на разходите за предстоящото лечение, напомнят от НЗОК и допълват, че лечебното заведение се отчита с формуляра към местния здравен фонд и той заплаща стойността на оказаната медицинска помощ. След това чуждият здравноосигурителен фонд изисква от НЗОК да възстанови направените разходи за лечението.

Румънското лечебно заведение разяснява в писмото схемата на лечение със Spinraza и посочва колко ще струва то - общо 1 360 449,76 леи.

В българския здравноосигурителен фонд не е постъпвало официално писмо от румънската здравна каса за отказ от предоставяне на лечение на болното българско дете поради опасения за некоректност от българска страна, подчертават от НЗОК.

Пенка Георгиева: Закриха Фонда за лечение на деца по прищявката на един управител на НЗОК

Пенка Георгиева: Закриха Фонда за лечение на деца по прищявката на един управител на НЗОК

Без своевременни мерки ни чака смъртта на деца с тежки онкологични заболявания

Според тях пациентската организация дезинформира обществеността и по отношение на друг случай с болно дете - отказ на Университетска болница в Кьолн (Германия) да приеме 5-годишно българче за сърдечна операция, защото "не желаят да работят с формуляр S2, издаден от НЗОК, заради недоверие в нашата каса и се наложи да изпратим това дете като частен пациент, за да можем да спасим живота му".

От НЗОК са категорични, че в здравната институция не са постъпвали за разглеждане документите за лечение в чужбина на това дете.

От здравната каса изразиха готовност да помогнат за разрешаване на проблемите на институционално ниво за всеки конкретен случай при спазване на националното и европейското законодателство.