Български деца на получават лечение в чужбина заради недоверие в родната Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БНР.

Здравни заведения извън страната отказвали лечение на българчета заради опасения, че няма да получат дължимите средства навреме от НЗОК. За такива случаи разказа пред общественото радио председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

Функциите на Фонда за лечение на деца нямало да бъдат отнети

Функциите на Фонда за лечение на деца нямало да бъдат отнети

Имало обаче пропуски в досегашната им система

Първият случай е за 5-годишно дете със сърдечни проблеми, което кандидатствало за лечение в университетската болница в Кьолн, откъдето получило отказ.
Вторият случай е за 9-годишно момче на име Стефан, което също не било одобрено за лечение в Румъния.

По думите на Георгиева причините за отказа е ясна - недоверие в НЗОК заради прекалено многото просрочени задължения на касата.
"Лично изисках директорът на Фонда да изпрати едно писмо до управителя на НЗОК, да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от НЗОК. То е ясно защо - защото имаме прекалено много просрочия", посочи тя.

Пациентските организации у нас предупреждават за подобни случаи от около 2-3 месеца, когато стана ясно, че Фондът за лечение на деца в чужбина ще бъде закрит и ще премине под НЗОК. Според организациите чуждите болници предпочитали да лекуват българчетата чрез Фонда, но след това решение на управляващите, заложено в Държавния бюджет за 2019 година, положението се променило - здравните заведения зад граница нямали доверие в НЗОК.

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

От Пациентски организации "Заедно с теб" очакват да възникнат проблеми с лечението на деца с левкемия.
"Освен лечението на деца в чужбина, ние плащаме на около 30 деца медикаментите в България - за лечение на тежки онкологични заболявания. Тези деца няма да могат да получат своите лекарства. Това са медикаменти, които не са регистрирани и Касата не може да плаща, затова ги плаща Фондът. Това е абсурдно. Медицинските изделия, които плащаме за нашите деца в чужбина, също ги няма в позитивната листа на НЗОК", коментира още Георгиева, която е притеснена за това какво ще прави държавата с тези деца, когато Фондът бъде закрит.

"В такъв нормативен хаос се вкара д-р Дечо Дечев (шеф на НЗОК - бел. ред.), че нямам обяснение защо го направи. Единственият полезен ход в момента е Фондът да остане да работи, както досега", категоричен е още председателят на Пациентски организации "Заедно с теб".

И пациентските организации "Заедно с теб" не одобряват текстовете в Бюджета на НЗОК

И пациентските организации "Заедно с теб" не одобряват текстовете в Бюджета на НЗОК

Настояват средствата да се използват по предназначение