Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК. Това обяви пред БНТ Пенка Георгиева председателят на пациентски организации "Заедно с теб".

Георгиева коментира смъртта на 17-годишното момче Красимир Коев от Шкорпиловци, който не успя да дочака белодробна трансплантация с думите: "Едно невинно българско дете живееше на брега на морето и мечтаеше да отиде на плажа. Толкова ли няма държава, която да сбъдне мечтата на едно детенце да отиде на плажа".

Пенка Георгиева е на мнение, че Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК. "Той работеше, но общественият съвет пречеше", коментира тя.

"Господин премиер този геноцид към децата ни трябва да бъде спрян и тази безумна идея със закриване на Фонда за лечение на деца в чужбина", обърна се Георгиева и към премиера Бойко Борисов.

Без интернет и персонал заработи „новият” Фонд за лечение на деца

Без интернет и персонал заработи „новият” Фонд за лечение на деца

Новият директор Владимир Пилософ даде брифинг в тясна стая

Тя изрази съжаление, че ако не се вземат мерки навреме ни чака смъртта на деца с тежки онкологични заболявания. "Не всичко може да се направи нормативно или да се уреди административно", отбеляза Пенка Георгиева.

"Къде е управителят на НЗОК и защо той се крие от обществото. Защо с това кралско величие не излезе и не обясни пред медиите писмени и нормативни гаранции за опазване на живота на българските деца и българските граждани като цяло", поиска да знае тя.

Председателят на пациентски организации "Заедно с теб" припомни, че е била преди година и половина във Виена. Още тогава от Евротрансплант били притеснени от (забавените - б.р.) плащания от страна България и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Ако Фондът премине към Касата, каквито са предвижданията според Бюджет 2019

Георгиева подчерта, че дори и университетската болница в Кьолн е отказала да работи с България, поради недоверие в НЗОК. Тя иска отговор от председателя на НЗОК Дечо Дечев защо европейски болници отказват да работят с нашата страна.

"Къде е държавата в този момент", запита Пенка Георгиева.