Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, ако Фондът премине към Здравната каса, съобщи БНТ. Предложението за промяна е заложено в проектобюджета на Касата за 2019 година. След промяната, решенията за лечението на децата ще се вземат от експерти в Здравната каса, вместо както е до сега - от Обществения съвет.

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Преструктурират Здравното министерство

Управителят на Касата д-р Дечо Дечев твърди, че след преминаването на Фонда към Здравната каса щяло да се гарантира по-ефективно разходване на парите. По думите му през 2017 г. 46% от формулярите за лечение на деца в чужбина са постъпили в касата без ясна оферта за цената на лечението.

Дори, ако Фондът премине към Здравната каса, се предвижда разходите за път, престой и преводачи на придружителите на деца ще са за сметка на бюджета. Иначе в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса е заложено увеличение с около 490 млн. лв.

Припомняме, Общественият съвет бе създаден с решение № 886 от 20 октомври 2016 г. на Министерския съвет. Целта гражданите да имат информация и съответно контрол върху решенията, които се взимат от експертите от Фонда.

Припомняме, една от първите стъпки на новото ръководство на Фонда в лицето на Владимир Пилософ, след шумната операция на ДАНС срещу бившия директор на фонда Павел Александров, беше да промени начина на работа на Обществения съвет. Още тогава участници алармираха, че се отменят малко по малко функции на съвета, което съвпадна и с ротационна смяна на състава.

След многократно връщане на делата бившият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров вече не е обвиняем.

Припомняме, настоящият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Георги Деянов е четвърти пореден директор на Фонда след Павел Александров. Преди него бяха д-р Мариета Райкова, д-р Тинка Троева и проф. Владимир Пилософ.

"При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лечение на деца, няма да бъде по-малко, напротив, ние разчитаме на по-високо качество", увери Кирил Ананиев в коментар за поредните промени за Фонда за лечение на деца.

Предвиденият ресурс е 14 млн. лева и той ще бъде представен като трансфер през бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) до НЗОК.

Новата агенция за медицински надзор ще обедини дейността на Изпълнителна агенция медицински одит и на Агенцията по трансплантация.

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.