Нуждата от регулация на насочения към децата маркетинг на нездравословни храни беше акцент на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, който се проведе в Люксембург с председател българският здравен министър Кирил Ананиев.

Намаляват младежите със затлъстяване

Намаляват младежите със затлъстяване

Специалисти призовават за качествено хранене в училище

Ананиев изтъкна, че все пак Европа има причини да се е гордее, че е еталон за качество на живот. "Добра регулаторна рамка, защитаваща интересите на потребителите", посочи министъра на здравеопазването.

Необходимо е повече сътрудничество между държавите-членки. Около тази идея са се обединили всички делегати. Обмен на добри практики и контрол върху процесите в сектора на европейско ниво е възможен път за постигането на по-добро сътрудничество.

Обсъдена беше и темата за храненето при децата. Това беше от приоритетите на българското европредседателство.

На заседанието си министрите приеха и Заключения на Съвета за храненето при децата.

Снимка 364026

Източник: Министерство на здравеопазването

"В този политически документ има много повече от хранене и храни: има послания за нуждата от сътрудничество при борбата с хроничните незаразни болести, за значимия принос на здравеопазването като сектор, инвестиращ в здравето на хората, за децата и младите хора като уязвими потребители, но и като носители на новото, на потенциала, на бъдещето", обясни Ананиев и добави, че по време на срещата здравните министри на ЕС са откроили нуждата от междусекторно сътрудничество. "Общата селскостопанска политика осигурява принос към целите на здравната политика", заяви Кирил Ананиев.

"Суперхрани" и променен грамаж в новия рецептурник за детските градини

"Суперхрани" и променен грамаж в новия рецептурник за детските градини

Изключват пърженото и забранените колбаси от менюто

Относно регламента за Оценката на здравните технологии Ананиев заяви, че има много държави, които са възразили на задължителния елемент. "Много малко делегации заявиха безусловна подкрепа за предложеното задължително прилагане на оценките", коментира той.

"ЕС има нужда от повече видимост на политики, които работят в полза на хората: здравната политика е сред тях. Здравеопазването следва да осигурява добър баланс между здраве и търговия - присъща функция на регулаторна рамка на ЕС, която е в полза на хората и гарантира качеството на живот на нашия континент", категоричен е министър Ананиев.