Ако се приеме предложението на социалното министерство хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на бедност, ще бъдат необходими допълнително над 100 милиона лева през следващата година в бюджета на МТСП. Това заяви пред БНР социалният министър Бисер Петков.

По думите на Петков тази помощ ще замени сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тези, които им се полагат преди да навършат пълнолетие.

Бисер Петков връчи по проектозакон на всеки от протестиращи лагера зад НС

Бисер Петков връчи по проектозакон на всеки от протестиращи лагера зад НС

Манолова призовава за обединение на хората с увреждане

"Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената "асистентска услуга", заяви Петков и допълни, че в момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащали 1.7 милиарда лева. Предстои законопроектът да мине финансова оценка, съгласувана с Министерството на финансите.

"Правителството има волята да решава проблемите и да отговаря на реалистичните искания на хората с увреждания. Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест... Стремежът на МТСП е да предложи цялостно решение на проблемите на хората с увреждания. Първоначалните реакции на проекта на Закона за хората с увреждания са по скоро позитивни. Очаквам в понеделник всички страни да бъдат в работната група, да се проведе дискусия, за да можем да имаме законопроект, който като цяло се подкрепя от всички", коментира още Петков.

Социалният министър коментира и със съжаление, че държавата не може да си позволи безлимитна лична помощ. В проекта на закона било предложено да има 3 степени на зависимост, които да се оценяват. В зависимост от индивидуалната оценка личната помощ ще се определя конкретно за всеки. По думите на социалния министър лимитът, който държавата ще финансира, ще бъде определен в тези рамки, които са предложени в законопроекта. "Мерките, които се предвиждат в този законопроект, предполагат значителен финансов ресурс и въпросът е кое и доколко държавата може да осигури", обясни Петков.

Той посочи и че личната помощ трябва да е взаимно допълваща се в двата законопроекта, които се подготвят от министерството, преди да се внесе законопроекта за личната помощ. "Не мога да призовавам омбудсмана да оттегля този законопроект. Водим разговори с Мая Манолова по тази тема. Тя изрази публично разбирането си, че водещият закон трябва да бъде този за хората с увреждания. Нека да имаме готовност и с двата законопроекта. Тогава мисля, че ще се прецени има ли нужда от трите или всъщност би могло въпросът да се реши и с два закона" допълни министърът.

Личната помощ е скъпа и струва много, призна Бисер Петков

Личната помощ е скъпа и струва много, призна Бисер Петков

Има необходимост да направим конкретни стъпки за реформа, според министъра

Припомняме, утре в страната ще се проведе национален протест на майките на деца с увреждания. Те настояват за законови промени, които да гарантират достоен живот на децата им.

Палатка срещу палатка на протеста на майките в София
Обновена

Палатка срещу палатка на протеста на майките в София

Втора палатка се появи - на национално представителните организации

В тази връзка Петков коментира: "Мисля, че в последните 2 месеца с представители на майките установихме работно взаимодействие. Мисля, че изградихме някаква степен на доверие. То на моменти се пропукваше, но мисля, че го има. Те са ценни с присъствието си, с мнението си и с позицията си, колкото и да са критични в работната група. Затова отидох на крака да ги поканя да се върнат в работната група. Затова и отидох да им връча проектозакона. Както и да бъде изразена тяхната позиция, за нас тя е важна. В рамките на общия контекст ще се съобразим. За нас е най-важно да има баланс. Живият контакт дава много повече възможности да се постигне съгласие. Затова аз отново каня майките и техните представители на заседанието на работната група, защото там е мястото те да изразяват позицията си и да бъдат чути и от другите участници и да постигнем общо решение".

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Най-важно било мнението на изпълнителната власт