Националният обществен съвет препотвърди спазването на приетите с негово решение обективни критерии за разпределянето на помощите в Хитрино. Критериите за включване на пострадалите домакинства в съответната категория в зависимост от нанесените щети остават същите, като всички жители с напълно разрушени къщи да бъдат включени в първа категория.

Възстановяването на Хитрино започва през пролетта

Възстановяването на Хитрино започва през пролетта

Преди година влак се взриви в центъра на селото

Това стана ясно от проведеното заседание на НОС управление на финансовите средства от кампанията за Хитрино, което се проведе в Централата на БЧК. Заседанието беше ръководено от омбудсман и съпредседател на НОС Мая Манолова.

По този начин всички хора, които са подали сигнали с молби за преминаване в по-висока категория, ще трябва да почакат още малко. Решението на НОС е екип на съвета да извърши проверка на място, като на база на резултатите от нея, НОС ще вземе съответното решение по всички молби.

Днес на съвета бяха разгледани 15 жалби, съобщи БНР. Пет от жалбите са счетени за основатели, по другите 10 случая ще има още проверки. Очаква се след празниците омбудсманът Мая Манолова и представители на БЧК  отново да посетят Хитрино.

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Неработещи устройства за бдителност…

Въз основа на внесено предложение от Местния обществен съвет за разпределяне на резерва от финансови средства по Кампанията за извършване на строително-ремонтни дейности на пострадали имоти, НОС реши списъкът да се предостави на жителите на село Хитрино за публично обществено обсъждане, след което да бъде внесен за разглеждане в Националния обществен съвет.

Секретарят на Обществения съвет на БЧК Любомир Каракановски обясни, че при разпределението на средствата по дарителската кампания за Хитрино не са били констатирани нарушения.

"Определено мога да кажа, че изразходването на всяка стотинка се контролира. Дарителите могат да бъдат спокойни", подчерта още Каракановски.

БЧК провери как са разпределени помощите за Хитрино

БЧК провери как са разпределени помощите за Хитрино

Отчетоха социалния статус на пострадалите и броя на членовете в домакинствата