От Българския лекарски съюз (БЛС) внесоха жалба във Върховния административен съд, с която искат отмяната и спирането на действието на "служебния" Национален рамков договор за т.г. Той бе приет под формата на Решение от Надзорния съвет на НЗОК на 29 март, гласи съобщение от съсловната организация.

„Направеното изброяване е с цел да подчертаем, че посоченият акт на надзорния съвет на Касата (НЗОК - б.р.) цели по един несъмнен и противоправен начин да замени Националния рамков договор за медицинските дейности (НРДМД).

По своята същност това е изземване на правомощията на единия договорен субект, а именно БЛС, и грубо погазване на основополагащото договорно начало, изграждащо цялостната философия на ЗЗО и гарантиращо баланса на интереси в системата”, се казва в жалбата, подписана от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Приложени са поредица от аргументи в подкрепа на тезата, че Надзорният съвет на касата е излязъл от законовата рамка, която му дава право да приеме отделни текстове, само в случаи, че през последната година има приети и влезли в сила нормативни актове, свързани с рамковия договор.

„Акцентираме върху обстоятелството, че надзорния съвет на НЗОК не разполага с правомощия за изменение на НРДМД", твърдят лекарите. Според тях има безспорно и нарушаване, и заобикаляне на закона.

Искането на БЛС е не само за отмяна на въпросното Решение, но и за спиране на неговото действие. От съсловната организация се мотивират с това, че действието на подзаконовия административен акт би могло да причини значителни и трудно поправими вреди за изпълнителите на медицинска помощ и на още по-силно основание за здравноосигурените лица, както и с оглед предотвратяване на осъществяването на незаконосъобразни действия, разпоредени със същия.

Жалбата е депозирана в съда още на 13 април т. г., но днес от БЛС я оповестиха.