Здравната каса няма да заплаща повече от две лекарства за едно заболяване. Това гласи проектът за Националния рамков договор (НРД) за 2020 г., който бе публикуван в последните часове преди Лекарския съвет и Лекарския събор, където трябва да бъде обсъден и приет или отхвърлен.

В отворено писмо общопрактикуващите лекари в София област сигнализират до медиите за новите ограничения за правилното лечение на пациентите в проекта на НРД, публикуван в 16:15 ч. на 11 декември на сайта на БЛС. 

Лекарите нямат текста на Националния рамков договор за 2020 г.

Лекарите нямат текста на Националния рамков договор за 2020 г.

Не е имало преговори за цени и за лекарства

Лекарите са притеснени как ще лекуват пациентите си. "Дори и при отказ на Събора на БЛС да подпише Националния рамков договор (НРД), тези текстове вероятно ще залегнат в правилата за работа през 2020 г, които ще определи НЗОК", се казва в писмото им. Промените целят само икономии за касата без мисъл за хората. Резултатът ще бъде увеличаване разходите за хоспитализации, смятат лекарите.

"Договорените в него текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората - необратимо", се казва в писмото на личните лекари. 

Само 97 млн.лв. за изследвания на всички българи в НРД 2020

Само 97 млн.лв. за изследвания на всички българи в НРД 2020

Този параметър е заложен в Националния рамков договор

С промените в чл. 49 и чл. 67 на Националния рамков договор се ограничава възможността гражданите на България да получат адекватно лечение за хроничните си заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд.

Лекарите ще могат да изписват до 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарства - не повече от 2 медикамента. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт. Това означава, че тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, ще трябва да закупуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.

Например заболяването Сърдечна недостатъчност, което е доста често в практиката, съгласно Европейските ръководства за поведение, е необходимо да се лекува с диуретици, съдоразширяващи медикаменти, АСЕ-инхибитори, медикаменти за намаляване на сърдечната честота и медикаменти за намаляване на съсирването на кръвта.

Според проекта на Националния рамков договор 2020 Здравната каса ще поеме частично само 2 от тези 5 основни терапевтични групи, останалите ще се закупуват от осигурените без намаление

Високата смъртност в България - заради сърдечносъдови проблеми

Високата смъртност в България - заради сърдечносъдови проблеми

България отново е с най-висока смъртност в ЕС

Пациентите със Захарен диабет ще имат същите проблеми. Съвременната медицина препоръчва да се включват медикаменти от различни групи, действащи на различни нива, с цел да се постигне максимално добър контрол на заболяването и да се отложи максимално развитието на усложнения, но според проекта на НРД 2020 това няма да бъде възможно, заради предложените ограничения.

Пациентите трябва да посещават няколко пъти месечно личния си лекар за издаване на рецепти. Това е заложено в чл. 52, който слага ограничение една рецепта или един отрязък да се изпишат лекарства за повече от 30 дни, които да се компенсират при следващото изписване.

Ако лекарството е за 20 дни, не можем да изпишем на тримесечна рецепта 2-1-2 опаковки (което е възможно по наредба 4). В този случай пациентът трябва да идва за рецепта тогава, когато свърши всички изписани медикаменти, т.е. на 40-ия ден в нашия пример

Близо 26% от бюджета на НЗОК за догодина предвидени за лекарства

Близо 26% от бюджета на НЗОК за догодина предвидени за лекарства

Това ще позволи достъп на пациентите до иновативните терапии от позитивния списък