Има опасност да влезем в четвърта вълна, защото не можем да постигнем колективен имунитет. Това каза пред БТВ проф. Костадин Ангелов, бивш здравен министър. По думите му спирането на "зелените коридори" за ваксиниране за ден и пускането им друг ден е несериозно.

Той изтъкна, че предишното правителство е оставило 65% желаещи да се ваксинират - от 35% преди това. Ваксинирали са по 35 000 души на ден и до 11 май - 52% са били възрастните хора. Това правителство не може да оползотвори ваксините, подчерта той.

Според Ангелов има стопиране на ваксинационната кампания и, че тя е пред изчерпване. Той критикува служебният министър на здравеопазването - затова, че си позволява да изказва лично мнение - например, че имал съмнения за ваксините. Според проф. Ангелов министърът на здравеопазването трябва да събира цялата експертност, която е възможна, защото с говоренето си докосваш хората. 

Анализ на НОЩ и ексминистрите на здравеопазването, иска Кацаров

Анализ на НОЩ и ексминистрите на здравеопазването, иска Кацаров

Да се посочи причината за високата смъртност по време на епидемията

Относно проверката, която иска служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на какво се дължи високата смъртност по време на пандемията от COVID-19, проф. Ангелов отвърна, че няма нищо лошо да се разследват причините за високата смъртност.

Според него в момента обаче няма управление на здравната криза и той вижда един административен хаос и произвол. И даде за пример две заповеди, които са били качени на сайта на Министерството на здравеопазването с един и същ номер.

За членовете от Националния оперативен щаб каза, че са работили без пари и че на много лъжи сме се нагледали последните седмици. Според него, когато се казва нещо, то трябва да се докаже.

В Александровска болница зоват да не им сменят шефа прибързано

В Александровска болница зоват да не им сменят шефа прибързано

Реформата в здравеопазването не започва с "махането на няколко глави"

Относно изказването на служебния министър д-р Стойчо Кацаров, че големите дълговете в Александровска болница са натрупани по времето на проф. Костадин Ангелов, той отвърна, че когато е поел болницата през 2012 г. близо 30 млн. лв. са били загубите и даде пример с изказване на своите колеги, че болницата е приличала на "гробница".

Той бе категоричен, че дълговете на болницата са намалели. И изтъкна, че работещите болници имат дългове, защото имат разходи, които не могат да бъдат поети от НЗОК. През 2013 г. болницата е била декапитализирана и обясни, че в момента с атаката се целят в него. Според проф. Ангелов дълговете на Александровска болница в момента са 40 млн. лв., а не 68 млн. лв. както се тиражирало.