Считам, че организацията в столицата е на достатъчно добро ниво. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов при откриването на първия изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19. Кабинетът се намира пред сградата на Столичната РЗИ.

При готовност ще бъдат разкрити още два такива кабинета при хранителните магазини. Желаещите медици, които са готови да се ваксинират, са около 33%. В някои лечебни заведения продължават лекари, сестри и санитари да поддават информация, че искат да се ваксинират, така че процентът ще бъде променен, посочи проф. Ангелов.

Преболедувалите пациенти могат да се ваксинират и това по никакъв начин не е опасно за тяхното здраве. Директорите на РЗИ-тата трябва да направят така, че във всяко едно лечебно заведение лекарите да поставят ваксините. Освен това ще бъдат осигурени допълнителен брой мобилни екипи, които да осигурят нуждите на всички области в страната. Те ще отговарят на стандартите за извършване на имунизация.

За успешна ваксинация е нужен пълен локдаун и минимум заразени с COVID-19

За успешна ваксинация е нужен пълен локдаун и минимум заразени с COVID-19

От отлагане на ваксинирането заради многото заразени се опасява д-р Лъчезар Томов

МЗ ще търси отговор на всички въпроси, които задават пациентите, за да може те да направят своя избор. Ваксинационните планове ще бъдат готови до края на седмицата и в тях ще бъде ясно описано кои групи попадат във фазата на ваксинация.

Ние ще съдействаме на хората да получат цялата необходима информация към ваксините, увери здравният министър и допълни, че има ваксини, които се поставя еднократно и двукратно. До започване на ваксинацията ще бъдат дадени отговорите на хората. Информационно обслужване трябва да даде софтуерна обезпеченост на ваксинацията.

Проф. Ангелов обясни, че благодарение на усилията на всички медици в София е овладян натискът върху здравната система. В 11 ДКЦ има ковид зони и това дължим лично на усилията на Столичната община. Благодарение на усилията на общината контролът върху пациентитите и лечебните заведения в столицата бе адекватно контролиран и даде глътка въздух на болниците, подчерта здравният министър.

Пациентите и гражданите, които желаят да се имунизират, ще могат да го направят доброволно, безплатно и ще получават най-важната синтезирана информация за тях. При изнесения специализиран кабинет ще има две линейки, които ще се грижат при спешна нужда да транспортират пациентите до лечебните заведения.

Липсата на информация за ваксината спъва медиците да се ваксинират

Липсата на информация за ваксината спъва медиците да се ваксинират

Те настояват пациентът да знае защо му се поставя ваксината и какво да очаква от нея

Освен логистиката предоставяме ежедневно осем екипа, които да бъдат на разположение на РЗИ, за да подпомагат лекарите и хората, които ще дойдат да се ваксинират. Toва обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като разгледа първия изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19. 

Както здравните власти, така и градоначалникът подчерта, че ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде доброволна и безплатна, като обясни и какво е направила Столичната община. София трябва да бъде готова за всякакви ситуации - аварийни и бедствени, настоя Фандъкова.

Когато има добра организация, тя не се вижда, но когато я няма, това е голям проблем за хората - дали ще стоят на дъжда, дали ще има хаос, категорична бе тя.

Фандъкова заяви, че лекарите в болниците ще се ваксинират на място. В общинските и АГ болниците също има изградени зони за ваксинация. Около 40% от работещите в общинските болници са заявили желание да се ваксинират.

За имунизационни кабинети са подали желание седем болници на територията на София и списъкът продължава да расте. Toва заяви директорът на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Той обясни, че в първа фаза ще бъдат ваксинирани стоматолози, фармацевти, общопрактикуващи лекари, лекари на свободна практика и помощник-фармацевти. В лечебните заведения за доболнична помощ трябва да има изградени имунизационни кабинети и хората, които са служители на болниците, да се ваксинират там, настоя д-р Пенчев.

За една манипулация, особено във фаза едно, са необходими около 20 медици. Ако в един фургон има два пункта за имунизация, това поема общо 84 пациенти на ден. На територията на СРЗИ има изнесени 6 пункта навън и един вътре, предстои откриването на още два. Така на територията на СРЗИ ще има общо 9 пункта за имунизация.