С електронен регистър и проследяване на практиката Министерството на здравеопазването смята да ограничи паралелния износ на лекарства.
До 3 месеца ще влезе в сила Наредба, която да регламентира рестрикции по отношение на търговците на едро при износ на лекарства. До 4-ри месеца пък ще започне да функционира електронен регистър, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след заседанието на Министерски съвет.

Сириец организирал схемата с лекарствата от вчерашния брифинг на МВР

Сириец организирал схемата с лекарствата от вчерашния брифинг на МВР

Той е бил засечен при разследването да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни

Целта е да се въведат правила и по този начин да се възпре паралелния износ при недостиг на съответния лекарствен продукт за родния пазар. Предвиждат се санкции за фирмите, които изнасят, а не снабдяват българските аптеки.

При сигнал от страна на 5 аптеки, че поискано от тях лекарство не е доставено, на търговеца ще се налага гроба от 25 000 лв, а при повторно нарушение ще му се отнема лиценза, обясни Кирил Ананиев. Такива рестрикции ще бъдат прилагани при положение, че това е политика на търговец в рамките на 3 месеца. Електронният регистър ще позволява проследяване на исканията на българските граждани, посочи министърът.

Ефектът от тези промени в контрола ще бъдат до милиони левове, изрази увереност здравния министър. Ананиев не се притеснява, че критерият - при пет сигнала от аптеки - може да бъде използван за саморазправа на верига аптеки с определен търговец. Здравният министър увери, че именно електронният регистър ще даде сигурност за проследяване, което ще бъде прилагано и спрямо самите аптеки.

БЛС иска персонална отговорност за незаконния износ на лекарства

БЛС иска персонална отговорност за незаконния износ на лекарства

От години основният преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо, пишат БЛС

Кирил Ананиев съобщи и че се създава експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата.

На брифинга в МС здравният министър съобщи още, че по оздравяването на болниците в Ловеч и Враца вече се работи, сключени са споразумения с кредиторите, така че сумите да се изплащат равномерно през следващите три месеца, когато върви преструктурирането от плана за оздравяване.

Фармацевтичният бизнес иска "тежки" закони за нелегалния износ на лекарства

Фармацевтичният бизнес иска "тежки" закони за нелегалния износ на лекарства

Преследването на нелегалния износ на лекарства минава през промени в НПК