Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR.

Това пише в насоките, съгласувани между Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването. Насоките са актуализирани и са утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Припомняме, учениците от 1 до 4 клас се върнаха в класните стаи в началото на ноември месец, след като бе взето решение те да се тестват два пъти седмично.

Заради липса на тестове МОН предлага зелен сертификат за големите ученици

Заради липса на тестове МОН предлага зелен сертификат за големите ученици

В момента тестове има само за учениците до 4 клас до края на седмицата

С новите правила се разрешава на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Решението не не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, но когато такива бъдат осигурени от МЗ.

Идеята на новите насоки МОН аргументира с желанието да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

Регионалните управления на образованието в страната са информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

Училищата нямат резерв да купуват тестове

Училищата нямат резерв да купуват тестове

47% от учителите са вече ваксинирани по данни на синдикат "Образование"