Събирани са огромни суми от български и украински пациенти и не са направени трансплантациите. Това предполага опит с организирането на лечение по линията Украйна-България-Израел.

За това пишат от Пациентски организации "Заедно с теб". При тях има сигнали за заведени дела от български граждани с онкологични заболявания. Според пациентската организация хората били подведени от Мишел Леви, изпълняващ маркетинг мениджър в болница "Лозенец" за трансплантации на стволови клетки в Израел.

Бивш мениджър в болница "Лозенец" знае за 5 трансплантации без роднинска връзка

Бивш мениджър в болница "Лозенец" знае за 5 трансплантации без роднинска връзка

Агенцията по трансплантации е уведомявана в последния момент

"Защо така удобно се закри Изпълнителната агенция по трансплантация и се преобразува в дирекция? Агенцията работеше активно с пациентските организации на трансплантирани и нуждаещи се от трансплантации, и това осигуряваше прозрачност, но явно е пречело", пишат от организацията.

Те се питат защо се позволява пререждане на нуждаещи се и защо държавата не осигури справедливост и прозрачност при избора на реципиенти. Липсата на контрол от страна на държавата доведе до огорчението както на пациенти, така и на почтени лекари.

С 13 успешни трансплантации болница "Лозенец" изпраща 2020 г.

С 13 успешни трансплантации болница "Лозенец" изпраща 2020 г.

7 от тях са чернодробни, а 6 - бъбречни

От Пациентски организации "Заедно с теб" остро осъждат бездействието на държавата, позволило незаконните трансплантации, както и пререждането на чакащите. Това се казва в позиция на организацията след данните, представени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров за разкрития в бившата правителствена болница "Лозенец".

Те разкриват, че през годините са получавали сигнали за нередности, но както Министерство на здравеопазването, така и службите не са се задействали. "Всички знаеха всичко и въпреки това мълчаха", пишат от организацията.

"Ние сме притеснени дали в една голяма университетска болница, субсидирана от държавата, е организиран международен канал за търговия с органи, докато България е на едно от последните места по трансплантации в ЕС и нуждаещите се наши пациенти се борят често безуспешно за живота си".

Пациентски форум: Има сигнали от различни болници, че се прескачат пациенти за трансплантация

Пациентски форум: Има сигнали от различни болници, че се прескачат пациенти за трансплантация

Последните години се виждал сривът на цялата българска здравна система

Припомняме, че вчера стана ясно, че разследващите органи и Министерството на здравеопазването са знаели, че у нас се извършват незаконни трансплантации. Сигнал е подаден до ДАНС още през май 2020 г. след писмо от МВР за издаден лилав бюлетин от Интерпол, съдържащ данни за трафик на органи чрез фалшифицирани документи и неверни роднински връзки.

Медицинският надзор започва проверка и констатира, че за 2019 гв страната ни са извършени 4 бъбречни трансплантации на чуждестранни граждани. От Надзора искат справка от посолствата на държавите, от които са донорите и реципиентите, но бившият директор на "Медицинския надзор" Росен Иванов обясни, че не е знаел за коя болница конкретно са сигналите.

Също така преди два месеца, отново от Медицински надзор сигнализира и ГДБОП за две подготвяне бъбречни трансплантации на израелски граждани в болница "Лозенец". От Израел обаче изпращат официално писмо, че донорите и реципиентите нямат роднинска връзка.